80 milliárdot követel a Mol a horvátokon

Vágólapra másolva!
Horvát sajtóértesülések szerint a Mol kész 80 milliárd forintot követelni a horvát államtól, miután a szomszédos állam nem tett eleget a privatizációs szerződésben vállaltaknak, és nem vette át az INA gázkereskedelmi üzletágát. A két fél között az elmúlt hónapokban egyre feszültebb a hangulat, amit jól mutat, hogy a horvát ügyészség újraindította a Hernádi Zsolt elleni nyomázást. Ráadásul szintén horvát sajtóértesülések szerint Hernádit be is idézték szeptember 25-re.
Vágólapra másolva!

Beperelheti a Mol a horvát államot, mivel az nem vette át az INA gázkereskedelmi üzletágát, pedig már 2009-ben megállapodtak a felek a tranzakcióról - írja a Jutanji list horvát napilap mai számában. A hazai olajcég az ügy rendezése érdekében első lépésként még júliusban levelet küldött a horvát kormánynak, illetve a gazdasági minisztériumnak, hogy kártérítést követelhet az elmaradt ügyletből kifolyó veszteségei miatt.

Az Origo kérdésére a Mol kommunikációs osztálya megerősítette, hogy július végén levelet küldtek a horvát kormánynak. A kisebb konfliktus ellenére a társaság közleménye szerint "továbbra is elkötelezett a horvát kormánnyal való együttműködés iránt", és reméli, hogy "a horvát kormány hasonló mértékben elkötelezett az INA jövőjével kapcsolatban".

Az Origo Molhoz közel álló forrása szerint a magyar olajipari vállalatnak elfogyott a türelme, mivel a horvátoknak már három és fél éve át kellett volna venniük az INA gázüzletágát a privatizációs szerződés alapján. A Mol minetgy 2 milliárd kunát, azaz közel 80 milliárd forintot követel az elmulasztott ügylet miatt a horvát államon.

Érdekes egybeesés...

A júliusi levél egyébként érdekes módon egybeesik azzal, hogy a horvát ügyészség újraindította Hernádi Zsolt Mol-vezér elleni nyomozást. Eredetileg az ügyészség még 2011. júniusban kezdeményezte Hernádi gyanúsítotti kihallgatását Ivo Sanader, egykori kormányfő megvesztegetésének ügyében. Időközben azonban a magyar ügyészséghez került az ügy, ahol bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást Sanadert egyébként tavaly novemberben bűnösnek találták, a bíróság szerint ugyanis 10 millió eurónyi kenőpénzért cserébe átjátszotta az INA irányítási jogát a Molnak.

Forrás: MTI/Földi Imre

Nem kellett sokat várni az új fejleményekre ez ügyben sem, Hernádit ugyanis szeptember 25-ére beidézte a horvát bűnözésügyi hivatal a Jutarnji list nem hivatalos forrásai szerint. A horvát napilap egyébként még vasárnap számolt be róla, hogy a hivatal gyanúsítottként készül kihallgatni a Mol vezérét.

Pattanásig feszült hangulat

Az elmúlt időszakban egyre feszültebbé vált a hangulat a horvát kormány és a Mol között, előbbi szerint a társaság nem teljesítette az INA olajfinomítóinak korszerűsítésére tett vállalásait. Ezen kívül viszont komoly problémaforrás a horvátok számára, hogy nem a tulajdonosi arányuknak megfelelő nagyságú irányítási joggal bírnak. Megoldást a szeptember 18-án kezdődő tárgyalásokon dolgozhatnak ki a felek.

Közben a Bloomberg nemrégiben arról számolt be, hogy a horvát kormány már meg is keresett egy lehetséges befektetőt, az orosz Rosneft olajtársaság személyében. A horvátok nem csak saját részesedésükből adnának el, hanem a tulajdonosváltással kapcsolatos elképzelés szerint a Mol is kiszállna az INA-ból, 49 százalékos részesedésének teljes eladásával. Röviddel a hír napvilágra való kerülését azonban a horvát miniszterelnök cáfolta a megjelenteket, így az is elképzelhető, hogy a pletykával némi nyomást kívántak helyezni a Molra.

Nem kell azonban messze menni, hogy a Mol INA csomagjának értékesítéséről szóló hírbe bukkanjunk. Az osztrák APA hírügynökség még a nyár folyamán szellőztette meg egy magas rangú Mol illetékesre hivatkozva, hogy a magyar olajcég eladhatja az INA-ban meglévő részesedését, ha nem tudja megvalósítani elképzeléseit.

Komoly csetepaté

Úgy tűnik egyre komolyabbak a súrlódások a Mol és a horvát kormány között. Eddig a Mol szép "csendben" tűrte a horvát támadásokat, de úgy tűnik mostanra már elfogyott a cérna, a részvényesi megállapodás felülírásához a magyar olajcégnek is lesz egy-két szava. A Mol-INA ügyben persze sosem egyértelmű, hogy az elhangzó nyilatkozatok, vagy a megjelenő lapértesülések a tárgyalási sorozatban a nyomásgyakorlás eszközeit szolgálják-e, egy valóban elinduló pereskedés a viszony elmérgesedésének lehet a jele. Pontosabban annak, hogy a felek nem tudnak egy tárgyalóasztal mellett közös nevezőre jutni.

Ennek pedig a Mol részvényesek felé megítélésünk szerint igencsak kellemetlen a mondanivalója. Úgy tűnik, a horvátok nem akarnak arról lemondani, hogy a Mol elveszítse irányítási jogait az INA-ban, ami viszont biztosan elgondolkoztatja majd a Mol-t arról, hogy ilyen feltételek mellett is érdemes-e a részvényesek között maradnia. Ez az eszmefuttatás persze nagyon messzire vezet, inkább csak, mint potenciális kockázati tényezőt lehet érdemes fejben tartani.

A meccs ugyanis még koránt sincs teljesen lejátszva. A Mol által követelt 80 milliárd forintnyi összeg meglehetősen magas (a KBC legutóbbi elemzése szerint a Mol INA-ban levő részesedése nagyságrendileg 200 milliárd forintot érhet), határozott üzenetet küld tehát az olajvállalat a horvátok felé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!