A vidékfejlesztési tárca (VM) korábban már készített hatástanulmányokat az élelmiszeráfa csökkentéséről, Lázár János korábbi bejelentése óta újra tárgyalásokba kezdtek a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Bár Lázár János Hódmezővásárhelyen csak a sertés- és baromfihús áfájának 10 százalék körüli értékre csökkentéséről beszélt, a VM-ben még nem dőlt el, hogy ezeken túl más élelmiszerekre is kiterjedjen-e a csökkentés - írja a Napi Gazdaság.
A lapnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt is elmondta, hogy a könnyítés nem vonatkozna az élőállatok kereskedelmére, ezt viszont több szakmai szervezet is hevesen ellenzi, mondván: az élőállatok piacán is jelentős a feketekereskedelem.
A VM tájékoztatása szerint a tárca szakértői több áfakulccsal is végeztek számításokat, de egyelőre az 5 százalékos áfaszintet valószínűsítik. Ez azért lenne könnyebb megoldás a Lázár János által javasolt 10 százaléknál, mert az EU szabályai szerint egyszerre 3 áfakulcs lehet érvényben egy tagállamban, itthon pedig ezek jelenleg a 27, a 18 és az 5 százalékos kulcsok. Egy új, 10 százalékos kulcs bevezetése tehát közösségi jogba ütközne, viszont bizonyos élelmiszerek bevonását az 5 százalékos kedvezményes áfakörbe semmi nem gátolja.
A VM számításai szerint a sertés- és baromfihús áfájának 5 százalékra szállítása 10 milliárd forint feletti bevételkiesést okozna a költségvetésnek.