Az öntözést is nemzetivé teszi a kormány

Vágólapra másolva!
Egy központi hivatal kezébe adná a mezőgazdasági vízgazdálkodást a kormány. Ki akarják terjeszteni az öntözést, hogy jobbak legyenek a terméseredmények.
Vágólapra másolva!

Új országos hatáskörű szerv, a Nemzeti Öntözési Ügynökség jöhet létre a közeljövőben, ha a kormány elfogadja a hamarosan elé kerülő Nemzeti Vízstratégiát - írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Öntözési Ügynökség létrehozása a legfontosabb feladatok között szerepel a stratégiában. A szervezet országosan kezelné a mezőgazdaság a vízgazdálkodási feladatokat és a létesítmények fejlesztését, kezelését, fenntartását és üzemeltetését.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a lap kérdfésére azt írta, a mezőgazdaság teherviselő képessége véges, "ezért is szükséges, hogy az állam szervezett formában és a gazdálkodás helyéhez minél közelebb kerülve lássa el a mezőgazdaságot szolgáló területi vízgazdálkodási feladatokat”.

A mezőgazdasági öntözés drámai mértékben leépült a rendszerváltás óta, mára a 4,5 millió hektárnyi szabadon művelhető szántóföld töredékét, csak 80 ezer hektárt öntöznek. A vízellátással kivédenék az aszálykárok jelentős részét, öntözés esetén egy hektárnyi termőföld ezer euróval több értéket tudna teremni - ezzel indokolja a stratégia az intézkedések szükségeségét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!