Chris Mattheisen: a KKV-szektor különösen érzékeny a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikára

Chris Mattheisen: a KKV-szektor különösen érzékeny a gazdaságpolitika bizonytalanságaira
Vágólapra másolva!
A kiszámítható gazdaságpolitika a  tartós és kiegyensúlyozott gazdasági növekedést kulcstényezője, emelte ki előadásában Chris Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a Joint Venture Szövetség szerdai rendezvényén.
Vágólapra másolva!

A válság elmúltával a tartós és kiegyensúlyozott, nem kizárólag az exportra fókuszáló növekedés a gazdaság felépülésének a kulcsa, ehhez azonban az exporttal párhuzamosan a beruházásoknak és a belső fogyasztásnak is növekednie kell, fejtette ki a Telekom vezére. Chris Mattheisen kiemelte, a magyar gazdaság számos ponton gyengélkedik, azonban biztató, hogy odafigyeléssel és eltökéltséggel minden ilyen pont korrigálható.

A kedvező befektetési környezethez első sorban a kiszámíthatóság és a bizalom légköre lenne kulcsfontosságú. A különböző piaci szereplők számára egyenlő versenyfeltételek, a versenyképes adórendszer, a jogalkotás minősége és az üzleti kultúra, vállalkozói szellem elterjedése mind olyan sajátosságok, ahol a magyar gazdaságnak komoly kihívásokkal kell szembenéznie, ha nemzetközi szinten versenyképessé szeretne válni – mondta a vezérigazgató.

Növekvő lemaradás

A hazai gazdaság jelenlegi helyzetét elemezve Mattheisen kiemelte: a World Economic Forum aktuális adatai szerint a két évvel ezelőtti 48. helyről Magyarország mára a 63. helyre csúszott vissza, a lemaradás legfontosabb tényezőjeként pedig a legtöbb szakértő a gazdaságpolitika kiszámíthatatlanságát és bizonytalanságát jelölte meg.

További problémaként vetődik fel a finanszírozáshoz való hozzáférés, a nem elég vállalkozóbarát adórendszer valamint a kormányzati bürokrácia és korrupció nemzetközi összehasonlításban is magas aránya.

„Mivel bizalomról van szó, így a percepció legalább ugyanolyan fontos, mint maguk a tények,” emelte ki Chris Mattheisen. Az általa idézett, német befektetők véleményén alapuló regionális befektetési körkép (CEE Investment Survey) szerint továbbra is vannak tényezők, amelyek Magyarország mellett szólnak. Ilyenek például a viszonylag jól működő közösségi közlekedés, a munkavállalók képzettsége valamint a speciális munkaerő elérhetősége.

Chris Mattheisen: a KKV-szektor különösen érzékeny a gazdaságpolitika bizonytalanságaira Forrás: Magyar Telekom

Magyarország regionális pozíciója azonban a fenti pozitívumokkal együtt is folyamatosan romlik: a régiós befektetési rangsorban 2010-ben még a 7., 2011-ben már 10., 2012-re pedig a sereghajtó, 13. helyre esett vissza az ország.

A Telekom vezérigazgatója külön kiemelte, hogy az ország gazdaságának gerincét adó KKV-szektorban a gazdasági környezeten túl is komoly kihívást jelent az alulfejlett üzleti kultúra és a nagyrészt hiányzó vállalkozó szellem. Ez utóbbi szempontjából egyébként az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint Magyarország a 27 EU-tagország rangsorában az utolsó, 27. helyet foglalja el: miközben az első helyen álló Dániában a lakosság 74%-a gondolja úgy, hogy megéri vállalkozást indítani, addig hazánkban ez az arány mindössze 26%. Ez az adat még abban az összefüggésben is rendkívül alacsony, hogy a felmérésben a közép-kelet-európai régió többi országa is viszonylag gyengén szerepelt.

„Egy kisvállalkozás fokozottan érzi a gazdasági környezet mozgásait, így különösen érzékeny a kiszámíthatatlanságra,” fogalmazott Mattheisen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!