A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Elromlott a hét utolsó kereskedési napjára a hangulat az ázsiai piacokon, bár összességében még így is jó teljesítményt nyújtott a héten a vezető börzék többsége. A kínai index péntekig több mint 5 százalékos pluszt hozott össze, de a japán Nikkei-nek is jól ment.Amerikában is mínusszal fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb tőzsdemutatók, ezzel pedig az S&P 500 7 napos jó szériájának vetett véget. Japán sajtóértesülések szerint Obama Larry Summers-t fogja kinevezni Ben Bernanke utódjaként a Fed élére, bár hivatalos bejelentés várhatóan csak jövő héten lesz az ügyben. Ma már több fontos makroadat is érkezik az USA-ból, többek között a kiskereskedelmi forgalom alakulása, a Michigani fogyasztói bizalmi index értéke, illetve az infláció augusztusi alakulása.Mínusszal kezdődhet a nap Európában is a tőzsdéken, követve az amerikai és az ázsiai irányt, ma fontosabb makroadat nem jön a kontinensről, így majd az amerikai hírekre figyelhetnek elsősorban a befektetők.
Vágólapra másolva!

Elromlott a hangulat a hét végére

Nagyon úgy néz ki, hogy az ázsiai tőzsdék kisebb mínuszokkal zárják a hét utolsó kereskedési napját, bár a heti összteljesítményre nem lehet panasz a legtöbb vezető parketten.

Forrás: Origo

A héten több dolog is felfelé segítette a börzéket, ugyanis még a hétvégén Kínából a vártnál jobb makroadatok láttak napvilágot, aminek segítségével a Shanghai Composite részvényindex nagyjából 5 százalékos pluszt halmozott fel, igaz ma már 1 százalék feletti mínusszal korrigálja azt.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: Origo

Emellett általánosan a szíriai katonai beavatkozás múló valószínűsége is segítette a piacokat, az ausztrál parkett például szerdán ötéves csúcsán zárt, ma viszont már itt is láthatunk némi korrekciót.

Japánban is kitörő lelkesedés jellemezte a hét első napjait, amit a jó GDP-adatok mellett az is fűtött, hogy Tokió elnyerte a 2020-as nyári olimpia rendezési jogát, ez pedig szintén felhajtóerőként hathat a gazdaságra a megszaporodó beruházásokkal. Nem véletlen, hogy a legnagyobb ralit is az építőipari cégek mutatták be a tokiói tőzsdén.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: Origo

Ma viszont már itt sem látható hurráoptimizmus, bár Ázsiában az egyik legjobban szereplő index a Nikkei, amit az is támogat, hogy az előzetes számoknál végül kicsivel jobban alakult az ipari termelés júliusban. A héten a jen is újra gyengüli tudott a dollárral szemben a jó nemzetközi hangulatban, bár a hét közepén elért 100-as szint feletti magasságokból kissé visszaereszkedett, bár továbbra is közel maradt a lélektani határhoz.

USD/JPY árfolyam

Forrás: Origo

Az arany a héten igen gyászos teljesítményt tud felmutatni, ugyanis a hétfői 1385 dollár körüli szintekről mára az 1310-15-ös mélységekig esett, de csak tegnapról nagyjából 45-50 dollárt zuhant. Emögött vélhetően a javuló nemzetközi hangulat és a szíriai feszültségek enyhülése játszott közre. Ez viszont az aranybányákat hazavágta, az ázsiai kereskedésben a Zhaojin Minig 8 százalékkal, míg a Zijin Mining közel 4 százalékkal esik.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

Summers lehet az új Fed-elnök?

Visszafogottabb mínuszokkal zártak tegnap az amerikai indexek, ezzel pedig az S&P 500 véget vetett 7 napja tartó emelkedési szériájának, és 1683 pontnál tért nyugovóra. De a többi vezető index is pirosban fejezte be a csütörtököt.

Forrás: Origo

Friss hírként érkezett, hogy állítólag Barack Obama Larry Summers-t, korábbi pénzügyminiszert fogja jelölni a Fed elnöki pozíciójára, írja a japán Nikkei gazdasági újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A hivatalos bejelentés jövő héten várható, minden bizonnyal a soron következő kétnapos Fed-ülés után. A jövendőbeli elnök a januárban távozó Bernanke-t válthatja majd. Summers mellett még Janet Yellen-t tekintik a legesélyesebbnek a posztra.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo

Bár a szíriai feszültségek elcsitultak a héten, John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön Genovába repült, hogy tárgyaljon az orosz külügyminiszterrel a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi átvételével kapcsolatban. Így továbbra is középpontban maradhat a közel-keleti konfliktus az elkövetkezendő napokban.

Ma már több fontos makroadat is érkezik az USA-ból, többek között a kiskereskedelmi forgalom augusztusi alakulása, valamint a Michigani fogyasztói bizalmi index értéke, illetve az infálció augusztusi alakulása.

Elfogadták a Dell részvényesei Michael Dell felvásárlási ajánlatát, ezzel hivatalosan is lezárult a hónapok óta tartó felvásárlási csata Icahn és Michael Dell között. Michael Dell végül 24,9 milliárd dollárért vásárolja fel a vállalatot, és így akár a cég tőzsdei kivezetése is megvalósulhat.

Kedvező híreket kapott a Facebook, a JPMorgan elemzője a korábbi 44 dollárról 53 dollárra, míg az RBC Capital elemzője 40-ről 52 dollárra emelte célárát a technológiai cég részvényére vonatkozóan. Az elemzők főleg a mobilpiaci fejleményekkel indokolják a kedvezőbb céláraikat.

A Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Benyújtotta az előzetes dokumentumokat a Twitter az amerikai tőzsdefelügyelethez, amivel ismét közelebb került a várva várt 10 milliárd dolláros tőzsdei bevezetéshez. Egyes spekulációk szerint a Twitter tőzsdei értéke viszont akár a 15 milliárd dollárt is elérheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!