A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Az EU-ra mutogat az informatikai katasztrófáért a Microsoft

programozás kódolás coding irodai munka számítógépezés böngészés macska
Fotó: Ga / Unsplash
Vágólapra másolva!
Ha versenyellenesen működhetne, akkor ez talán nem fordult volna elő.
Vágólapra másolva!

Továbbra is folyamatban van a múlt pénteken kezdődött, világszintű informatikai katasztrófából való helyreállás. Az incidens során a CrowdStrike nevű cég hibás frissítést kezdett terjeszteni a windowsos számítógépeken és szervereken futó biztonsági szoftveréhez, mire azok folyamatosan újraindultak. A becslések szerint globálisan 8,5 millió számítógépet ütött ki a rossz patch.

A repülőközlekedésben és egyes bankoknál is óriási üzemzavarokat okozott, de a helyzethez alapvetően nincs köze a Microsoftnak, egy tőle teljesen független vállalat által készített szoftver miatt történtek az óriási üzemzavarok. Ettől függetlenül sokan a céget vonták kérdőre a helyzetért, erre a The Wall Street Journalnek nyilatkozva a Microsoft szóvivője az EU-ra kezdett ujjal mutogatni.

A szóvivő felhánytorgatta, hogy a Microsoft még 2009-ben kénytelen volt megállapodást kötni az EU-val, miszerint minden ellenőrzött biztonsági szoftver készítőjének ugyanolyan rendszermag szintű hozzáférést kell adnia a Windowsokhoz, mint amilyennel maga is rendelkezik.

Az EU-val kötött megállapodás a szabad piaci versenyt hivatott garantálni a biztonsági szoftverek piacán, megelőzi azt, hogy a Microsoft mesterségesen limitálhassa a mások által készített, a termékeivel rivális biztonsági szoftverek hatékonyságát és funkcionalitását.

A Microsoft lényegében azt állítja, hogyha nem lenne ez a megállapodás és kitehette volna a konkurencia szűrét a Windows legmélyebb bugyraiból, akkor nem történt volna meg a mostani katasztrófa.

Az állásponthoz érdemes hozzátenni, hogy a Microsoftnak is színes története van a hibás frissítésekkel, a Windowsok mellett a Defender vírusirtójához is adott már ki több alkalommal gondokat okozott javításokat. Különösen emlékezetes az a tavaly januári eset, mikor megvadult a céges számítógépeken a Defender, és eltüntette az Asztalról, a Tálcáról, továbbá a Start menüből az összes ikont, erre a dolgozók jókora része nem tudta elindítani a munkájához szükséges szoftvereket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!