Még több pénz kell a Facebook vetélytársának

Vágólapra másolva!
1 milliárd dollárért is adhat el részvényeket a közösségi oldalt üzemeltető LinkedIn a tervezett új kibocsátása során. A cég részvényei 2011 májusi debütálásuk óta egyébként közel ötszöröződtek, ezért is gondolhatja úgy a menedzsment, hogy kedvező az időpont újabb tőkebevonásra. A befektetők azonban nem ennyire lelkesek, ugyanis a bejelentést követően piaczárás után több mint 4 százalékkal zuhant az árfolyam, mivel a kibocsátással a jelenlegi részvényesektől érték kerül át az új tulajdonosokhoz.
Vágólapra másolva!

Akár 1 milliárd dollár értékű, újabb részvénykibocsátást tervez a közösségi oldalt üzemeltető LinkedIn. A cég 4,17 millió darab részvényt adna el, ami a jelenleg kintlévő papíroknak körülbelül 4 százaléka. A bejelentést követően a piaczárás utáni kereskedésben 4 százalék feletti eséssel reagált az árfolyam, mivel az új részvények kibocsátása hígítja a jelenlegi tulajdonosok részesedését, ami definíció szerint értéket csoportosít át tőlük az új tulajdonosok felé.

A LinkedIn árfolyama (Nasdaq)

Forrás: investor.hu

Egyébként a LinkedIn részvények 2011 májusa óta közel ötszörözték árfolyamukat, ugyanis kedden a bejelentés előtt még 246 dolláron zártak, míg debütálásukkor még 45 dolláron lehetett megvenni őket. A most eladni készült részvények áráról egyelőre nincs információ, de az augusztus 30-ai 240 dolláros záróárral számolva nagyjából 1 milliárd dolláros érték jön ki.

A közösségi médiacég árfolyama azért is tudott szinte folyamatosan szárnyalni, mivel a vállalat tőzsdei jelenléte óta folyamatosan az elemzői várakozásoknál nagyobb árbevételt tudott elérni, míg felhasználóinak száma közel 238 millióra ugrott az idei második negyedévre.

Forrás: investor.hu

Az sem különösebben érdekelte a befektetőket, hogy a menedzsment bár várakozásait megemelte az idei évre, nem olyan mértékben, mint ahogyan azt a szakértők várták. Ráadásul a különböző bevételi forrásokból származó növekedés is lassulhat. De Jeff Weiner, a cég vezérigazgatója szerint még legalább 360 millió potenciális felhasználót érhet el a közösségi oldal, ami jelenleg 238 milliós felhasználói táborral bír

A LinkedIn utoljára 2011 novemberében vont be 701,5 millió dollárt részvénykibocsátáson keresztül. A társaság akkor úgy nyilatkozott, hogy a befolyó pénzt termékfejlesztésre, működő tőke finanszírozásra és potenciális felvásárlásokra használná. Az idei második negyedév végén 873 millió dolláros készpénz felett rendelkezett a társaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!