Vágólapra másolva!
Kisebb megtorpanás látható az ázsiai tőzsdéken az elmúlt napok menetelése után, amit részben a szíriai feszültségek kiéleződése okozhat. Barack Obama tegnap a Kongresszusban tartot beszédében a támadások megindítása mellett érvelt, amit a republikánusok vezetője is támogatott. A szír konfliktus előtérbe kerülése az amerikai piacokon is kisebb visszaesést okozott, és a kezdeti nagyobb pluszokat elveszítették a tőzsdemutatók. Zárásra viszont javítani tudtak, és végül emelkedéssel fejezték be a napot, így optimistán vérhatja a piac a Fed ma este nyilvánosságra kerülő Bézs könyvét.
Vágólapra másolva!

Bővült az ausztrál gazdaság

Az elmúlt napok remek teljesítménye után kisebb megtorpanás látható az ázsiai tőzsdéken. Vélhetően az itteni befektetőket is nyugtalaníthatja a szíriai konfliktus, ami Barack Obama tegnapi kongresszusi beszéde után került újból előtérbe.

A főbb részvényindexek nem mutatnak jelentősebb elmozdulást, a japán Nikkei 0,3 százalékot tudott erősödni. Ebben segítségére volt a tovább gyengélkedő jen, a japán fizetőeszköz változatlanul a 100-as szintnél mozog a dollárral szemben, ami jó hír az exportáló cégek számára. A befektetők figyelmét a Bank of Japan ma kezdődő kétnapos ülése kötheti majd le, ahol a várakozások szerint a döntéshozók nem fognak változtatni sem az alapkamaton, sem az eszközvásárlási programok nagyságán.

Az ausztrál index viszont gyengélkedik, annak ellenére, hogy a ma közzétett második negyedéves GDP adat kellemes meglepetést okozott. Eszerint 2,6 százalékkal bővült az ausztrál gazdaság egy év alatt, holott a szakértők csak 2,4 százalékos növekedést vártak.

Forrás: Origo

Ma érkezik a Fed Bézs könyve

Jól indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken, a főbb részvényindexek nagyobb emelkedésnek indultak nyitás után, amivel hétfői lemaradásukat igyekeztek behozni. Ez a remek makroadatoknak is köszönhető volt, az amerikai feldolgozóipar két éve nem látott szintre tudott javulni.

Később viszont kissé elromlott a hangulat, amit a szíriai konfliktus miatti nyugtalanság okozott. Barack Obama tegnap kongresszusi beszédében a támadások megindítása mellett érvelt, és azt kérte a törvényhozástól, hogy támogassák a tervezett akciót. A kérdésről szeptember 9-én fog szavazni a Kongresszus. John Boehner, a repuplikánusok vezetője közölte, támogatja a csapások elindítását, és erre kérte párttársait is. Szavaira veszítettek előnyükből a tőzsdemutatók, zárásra viszont javítani tudtak, így végül az S&P 500 0,4 százalékot, a Nasdaq 0,6 százalékot, a Dow pedig 0,2 százalékot erősödött.

A Dow Jones-t leginkább a Microsoft 4,6 százalékos esése húzta lejjebb. A Microsoft befektetőinek úgy tűnik, hogy nem tetszik a Nokia mobilüzletágának a felvásárlása, melyért 5,4 milliárd eurót fog fizetni az amerikai társaság.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai közül a legtöbb erősödni tudott, a távközlési cégek viszont messze lemaradtak társaiktól. Ennek egyik oka a Verizon Communications 2,9 százalékos mélyrepülése, mivel a befektetők itt sem fogadták pozitívan a bejelentett felvásárlást. A cég a Vodafone-nal közös leányvállalatát fogja bekebelezni 130 milliárd dollárért.

Forrás: Origo

Az Apple 0,3 százalékos pluszban zárt, amit az is segíthetett, hogy a vállalat meghívókat küldött ki a szeptember 10-én tartandó rendezvényére. A várakozások szerint a cég az új iPhone-ról ránthatja le a leplet.

Ezen túl a Linkedln bejelentette, hogy 1 milliárd dollár értékben szeretne új részvényeket értékesíteni, egyelőre meg nem határozott árfolyamon.

A Bank of America eladta a China Construction Bankban meglévő maradék részesedését is, melyért 1,47 milliárd dollárt kapott. Az amerikai nagybank még nyolc éve szerzett részesedést a kínai vállalatban, ami igencsak jövedelmező volt számára, mivel a hírek szerint a vételár ötszöröséért szabadult meg a hányadától.

Ma a fontosabb makroadatok közül a New-York-i feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, és a gépjárműértékesítések augusztusi alakulását lesz érdemes figyelni. Ezen túl napvilágot lát a Fed Bézs könyve, melyből fontos információk derülnek ki, hogy a jegybank hogyan vélekedik az amerikai gazdaságról. Emiatt a QE3 program jövőjéről is pontosabb információkat kaphat a piac.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!