Szívszorító videón a diáklány temetése, akit egy migráns gyilkolt meg Franciaországban

Óriási tömeg gyászolta a 19 éves diáklányt, akit egy migráns gyilkolt meg
Óriási tömeg gyászolta a 19 éves diáklányt, akit egy migráns gyilkolt meg
Fotó: Hans Lucas via AFP
Vágólapra másolva!
Óriási port kavart annak a 19 éves diáklánynak a halála, akit egy marokkói migráns gyilkolhatott meg Párizs egyik luxusnegyedében. Kiderült, hogy a 22 éves migráns már nem is tartózkodhatott volna Franciaországban, az akadozó kiutasítási eljárások ugyanakkor ezt lehetővé tették.
Vágólapra másolva!

Egész Franciaországot megrázta az a migránsgyilkosság, amelyben egy 19 éves lány vesztette életét. Philippine holttestére egy hete találtak rá, félig eltemetve Párizs egyik nyugati kerületében. Utoljára egy nappal korábban délben látták néhány száz méterrel arrébb, amikor elhagyta a Paris-Dauphine egyetem kampuszát, ahol közgazdaságtant tanult. Társai csendes, mintaszerű diákként jellemezték, aki részt vett a cserkészmozgalomban. A park, ahol meggyilkolták, régóta a prostitúció központja, de a helyi lakosok szerint az utóbbi években egyre ijesztőbbé vált a drogfüggők és más gyanús alakok jelenléte miatt.

Mint kiderült, a lányt egy marokkói származású férfi gyilkolhatta meg, miután megerőszakolta. A migráns – akit a francia média Taha O néven nevezett meg – már letöltötte a korábban nemi erőszakért kiszabott börtönbüntetését, és a kiutasítására várt. Mivel azonban Marokkó – mint sok más esetben – nem adta ki a szükséges papírokat, a migránst végül a hivatalos tájékoztatás szerint bizonyos feltételek mellett szabadon engedték.

A mostani eset után a gyanúsítottat Svájcban tartóztatták le, a kormány hamar kiadta a migránst Franciaországnak.

Franciaország keményvonalas új belügyminisztere, Bruno Retailleau számára ez az első nagy próbatétel, miután múlt héten lépett hivatalba, amikor azt ígérte, hogy a legfontosabb prioritása a rend megteremtése lesz. „Rajtunk, köztisztviselőkön múlik, hogy megváltoztassuk a jogi arzenálunkat a franciák védelme érdekében” – írt a közösségi oldalán a tárcavezető.

„Ennek a bevándorlónak semmi keresnivalója nem volt itt, ellenőrizetlenül vált visszaesővé. Az igazságszolgáltatásunk túl laza” – nyilatkozta a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt vezetője, Jordan Bardella.

A több mint 120 parlamenti képviselővel rendelkező Nemzeti Tömörülésnek komoly befolyása van Michel Barnier miniszterelnök kisebbségi kormányára, mivel bármikor dönthet úgy, hogy támogat egy bizalmatlansági szavazást, és ezzel potenciálisan megbuktathatja azt.

A kormány adatai szerint jelenleg a francia kiutasítási határozatok kevesebb mint tíz százalékát hajtják végre. Egyes baloldali politikusok csatlakoztak a kiutasítási parancsok hatékonyabb végrehajtását követelő felhívásokhoz. A gyanúsítottnak „a börtönből egyenesen a repülőgépre kellett volna szállnia” – mondta a szocialista párt vezetője, Olivier Faure. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!