A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNFucsovics Márton
14:45TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Nagy dobásra készül a Strabag

Vágólapra másolva!
Remekül teljesít a héten az osztrák Strabag árfolyama, a jó részvénypiaci szereplés pedig a technikai képen is jelentősen javított. Ha figyelembe vesszük, hogy a papír hamarosan az ATX index tagja lesz, valamint a technikai képet is megvizsgáljuk, akkor akár könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben szép kis szárnyalást mutat be az építőipari cég árfolyama.
Vágólapra másolva!

STRABAG (Bécs): Kilövésre felkészülni

Fontos katalizátor lehet, hogy a társaság bekerül az ATX indexbe, ami az indexkövető alapok részéről vételi erőt biztosíthat az árfolyam számára hosszabb távon.

Nagy szárnyalás előtt állhat a Strabag árfolyama, hiszen az árfolyam egy több hónapja tartó csökkenő trendet tört még át augusztus elején, az elmúlt napokban pedig sikeresen tesztelte azt vissza a papír.

Ugyancsak pozitívum, hogy kedden az 50 napos mozgóátlagot is áttörte a Strabag, ráadásul 16,4 eurónál egy komoly támaszra is lelt az árfolyam, ami még a júliusban folyamatosan ostromolt ellenállásból alakult ki. Az emelkedés mellett szólna az is, ha az MACD indikátor vételi jelzést adna, amihez egyre közelebb van.

Első körben a 17,7 eurónál lévő ellenállásban akadhatna el a menetelés, de a 18 euró környékén lévő 200 napos mozgóátlag is megfoghatja a papírt. Hosszabb távon azonban ezeket az szinteket is áttörheti az árfolyam, és akár 20 euró közelébe is eljuthat, ahol már évek óta egy markáns szint található.

A Strabag napi grafikonja

Forrás: Investor.hu

Ha hosszabb távra tekintünk, akkor pedig egy lassan négy éve folyamatosan csatornában mozgó árfolyamra lehetünk figyelmesek. Amikor pedig a sáv alsó határához érkezett az árfolyam, akkor általában igen tekintélyes felpattanást tudott bemutatni a papír. Ezek alapján az sincs kizárva, hogy hosszú távon akár a 24 eurót is elérheti a papír.

A Strabag heti grafikonja

Forrás: Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!