Eladhatja magát a BlackBerry

Vágólapra másolva!
Novemberig eladhatja magát a BlackBerry, nyilatkozták ügyet ismerő források a Wall Street Journalnek. A cég még augusztusban állított fel egy speciáli bizottságot, amely a különböző stratégiai lehetőségeket vizsgálja, és piaci szereplők szerint a legvalószínűbb, hogy eladják a vállalatot.
Vágólapra másolva!

Már ősszel eladnák a BlackBerry-t

Akár már novemberig eladó sorba kerülhet a BlackBerry, írja a Wall Street Journal az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva. A cég augusztus közepén hozott létre egy speciális bizottságot, melynek feladata különböző stratégiai lehetőségek megvizsgálása, és piaci szereplők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy eladásra kínálja magát a vállalat.

Ezt látszik megerősíteni a mostani hír is, ugyanis a források szerint több partnerrel is előzetes tárgyalásokat folytatott a BlackBerry, a cég teljes vagy részleges eladásáról, és mostanra már leszűkítették a lehetséges vevők körét is.

Habár az még egyáltalán nem biztos, hogy novemberig akad majd olyan ajánlat, amit a cég el is fogad, de a társaság igazgatósága mindenképpen a gyors eladási folyamatban érdekelt, mondta el az egyik forrás. A kanadai nyugdíjalap, a Canada Pension Plan Investment Board és az amerikai Bain Capital pénzügyi társaság is az érdeklődők között lehet. Amikor a jelenlegi legnagyobb tulajdonos, a Fairfax Financial Holdings vezére távozott a BlackBerry igazgatóságból augusztusban, ezt sokan úgy értelmeztek, hogy akár a Fairfax is a fontolgatja a teljes bekebelezést.

De felmerült a Lenovo neve is, bár a kínai számítógépgyártó vezetője nem akart a BlackBerry-vel kapcsolatban nyilatkozni. Annyit viszont elmondott a Wall Street Journalnek, hogy ők a mobil és a PC-szegmens további konszolidációját várják, ezért ha akad egy lehetőség (akár felvásárlás), ami a Lenovo stratégiájába vág, akkor azt megragadják. Persze az is elképzelhető, hogy nem egy cég veszi meg a teljes vállalatot, hanem azt darabonként értékesítik.

Forrás: BlackBerry

Nem menő a BlackBerry

Az egykor szebb napokat látott cégre rájárt a rúd mostanában. A társaságnál borzalmasan alakulnak eddig a BlackBerry Q10-es készülékeinek értékesítési számai, de igencsak rosszul fogy, másik új telefonja, a Z10-es is. Korábban lehangoló második negyedéves gyorsjelentést tett közzé a társaság, amire akkor közel 20 százalékos zuhanással reagált a részvényárfolyam.

Forrás: investor.hu

A folyamatos botladozások arra utalnak, hogy a BlackBerry nem képes már felvenni a versenyt a riválisokkal, és komoly problémákat okoz a növekedés katalizátorának megtalálása. Évekkel ezelőtt a cég még több mint 50 százalékát uralta az amerikai okostelefonpiacnak, míg manapság nagyjából 3 százalékos a részesedése.

Ráadásul a vállalat bejelentése, miszerint újragondolnák a teljes stratégiát, tovább csökkentheti az eladásokat, mivel a vásárlók, különösen a céges ügyfelek már nem szívesen köteleznék el magukat egy olyan platform iránt, ami lehet hogy hamarosan megszűnik. Így minél tovább húzódik ez a folyamat, az annál rosszabb a cég számára, véli Kris Thompson iapárgi elemző.

Forrás: investor.hu

Nem csoda hát, hogy a BlackBerry minél gyorsabban szeretne olyan megoldást találni, amivel értéket termet a cég, valamit a tulajdonosok számára is. Ennek pedig legjobb módja talán a vállalat eladása lehet. Bár múlt héten a speciális bizottság egyik tagja, Bert Nordberg már azt is felvetette, hogy a cég csak egyik tevékenységét vinné tovább (azt nem mondta el melyiket), míg az összes többitől megszabadulna.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!