Vágólapra másolva!
Súlyos tőkehiánnyal küzdenek az európai bankok, legalábbis a szigorúbb tőkemegfelelést előíró Bázel III-as szabályozás szerint. Az Európai Bankfelügyelet felmérése szerint 70,4 milliárd eurós tőkeemelést kell végrehajtaniuk a pénzintézeteknek ahhoz, hogy teljesíteni tudják a Bázel III-as előírásokat. 
Vágólapra másolva!

70,4 milliárd eurós, azaz mintegy 21,1 ezer milliárd forintos tőkeemelésre szorulnak a legnagyobb európai bankok az európai bankfelügyelet (EBA) felmérése szerint, ahhoz hogy teljesítsék a 2019-ben életbe lépő Bázel III-as előírásokat. Az EBA kimutatása szerint a 42 legnagyobb európai bank 2012 végére 29,1 milliárd euróval csökkentette tőkehiányát a tavaly június végi 99,5 milliárd eurós értékhez képest.

A szigorúbb Bázel III-as előírások szerint háromszor annyi tőkével kell rendelkezniük az európai bankoknak, mint a 2008-as válság kirobbanása előtti időszakban. A szigorításra annak érdekében volt szükség, hogy csökkentsék az öt évvel ezelőtti összeomlás megismétlődésének esélyét.

Az EBA tájékoztatása szerint a 3 százalékos tőkeáttételi mutatóra vonatkozó előírást a 40 legnagyobb banknak alig több mint a fele teljesíti. A brit felügyelet például egyre erősebben sürgeti az ottani bankokat, hogy mielőbb teljesítsék ezt a feltételt.

A szigorú Bázeli szabályok miatt a nemzetközi bankok már 500 milliárd dollárnyi tőkeemelést hajtottak végre a krízis óta, legutóbb a brit Barclays jelentette be, hogy ötmilliárd font értékű tőkeemelésbe kezd. A Bank of England pedig júniusban szólította fel az öt legnagyobb brit bankot, hogy hajtsanak végre tőkeemelést év végéig, mivel összesen 13,4 milliárd font hiányzik a szabályoknak való megfeleléshez.

A német pénzügyi felügyelet (BaFin) pedig még májusban számolt be róla, hogy a 7 legnagyobb német pénzintézetnek 14 milliárd eurónyi tőkére lenne szüksége ahhoz, hogy megfeleljenek a bankok a Basel III-as követelményeknek. Éppen ezért tavasszal a Deutsche Bank és a Commerzbank is tőkeemelés mezejére lépett, ráadásul utóbbinál ez már nem is számít újdonságnál, hiszen az elmúlt években már több tőkeinjekción is keresztül esett.

Az európai bankfelügyelet és az EKB még ebben az évben egy átfogó ellenőrzést fog végezni az európai bankszektorban, melynek során megvizsgálják, hogy az egyes bankok hogyan állnak a követelmények teljesítésével.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről