Vágólapra másolva!
Megérintette a 3 százalékos lélektani határt tegnap a tízéves amerikai államkötvényhozam, ez pedig nem jelent túl jó hírt a kockázatosabb eszközöknek. Ugyanis ha az egyik legbiztonságosabbnak tartott befektetési eszköz hozama is emelkedik, az elvonhatja a tőkét a nagyobb rizikót jelentő befektetésektől. Erre láthattunk példát az elmúlt időszakban a feltörekvő piacokon, ahol néhány ország esetében nagy hozammegugrás és devizagyengülés volt látható.
Vágólapra másolva!

Tegnap megütötte a lélektani 3 százalékos szintet az amerikai 10 éves államkötvényhozam, ezzel pedig több mint két éve nem látott magasságokba ért. Ráadásul a rövidebb lejáratú papírokban is nagyobb emelkedést láthatunk. Az idei májusi mélypont óta már több mint 1 százalékkal emelkedett a tízéves hozam, miután a Fed meglebegtette, hogy hamarosan mérsékelheti monetáris stimulusát.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

A mostani várakozások szerint akár már ebben a hónapban megtörténhet ez, míg jövő nyárra teljesen vége lehet a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlásoknak. Augusztusban a szíriai helyzet kiéleződése ijesztette meg a befektetőket, a kevésbé kockázatos eszközök felé hajtva őket.

Tegnap az emelkedő hozamok mellett hatalmas erősödésbe kezdett a dollár is, komoly technikai szintek közelébe kerülve, miután az USA-ból felemás markoadat áradat érkezett és Mario Draghi EKB-elnök is beszédet tartott. Tegnap benézett a 200 napos mozgóátlag alá is az EURUSD, és ha a közeli jövőben nem sikerül újra fölé kerülnie, akár további dollárerősödés jöhet.

EUR/USD árfolyam

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Az elmúlt időszak piaci szereplői meglehetősen idegesek, ennek hatása pedig megmutatkozik a kockázatosabb feltörekvő piaci pénzügyi eszközökben is. A fejlődő országok kötvényhozamai is megugrottak, devizáik (például India, Brazília, vagy Törökország esetében) pedig igen erőteljes lejtmenetbe kezdtek. A tőkekivonás eddig elsősorban a magas fizetési mérleg deficittel küzdő országokat érintette, de a befektetők az amerikai kötvényalapokból és ETF-ekből is kifelé hátrálnak. Az emelkedő amerikai hozamkörnyezet hatása pedig elérheti a részvénypiacokat is.

Például az S&P 500 vállalatainak osztalékhozama tavaly májustól majdnem egy évig folyamatosan a 10 éves kötvényhozam fölött volt, azonban onnantól kezdve igen erőteljes fordulat volt látható. Vagyis a biztonságosabb kötvény már újra magasabb hozamot biztosít, mint a táraságok által fizetett osztalék.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Persze a részvényeket nem csak az osztalékért vásárolják a befektetők, de azért akadnak bőven olyan intézmények, amelyek ilyen magas hozamok mellett már inkább választják a kevésbé rizikós adósságpapírokat, mint a cégek részvényeit. A májusi hozamemelkedés óta bár új csúcsra is ért az S&P 500 onnan újból visszacsúszott, és már újra az 50 napos mozgóátlaga alatt jár, ami ellenállásként is funkcionálhat a közeljövőben is.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!