A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Vonakodva adózunk, jóval többel tartozunk

Pesti utcarészlet
Vágólapra másolva!
Magyarországon romlott az adózási morál – derül ki a feketelista.hu elemzéséből. Az adóvégrehajtások száma, ahogy természetesen a kintlévőségek összege is, korábban nem tapasztalt mértékűre nőtt.
Vágólapra másolva!

Míg 2012-ben 342 ezer végrehajtást tett szükségessé az elmaradt adózás, ugyanez az adat az idei év eddig eltelt nyolc hónapjában 357 ezerre növekedett. Az összes tartozás pedig meghaladja a 976 milliárd forintot.

Pesti utcarészlet Fotó: Balla Zsolt

A NAV listáján azok a vállalatok és magánszemélyek szerepelnek, amelyek és akik legalább 180 napon keresztül folyamatosan 100 millió forintot meghaladó összeggel tartoznak. A feketelista.hu elemzése szerint erre a listára idén 193 vállalkozással több került fel – ez 11,7 százalékos növekedést jelent –, mint tavaly, az összesített eredmény ezzel 1836. Ezen cégek hat hónapnál régebben fennálló adótartozásának összege jelenleg 786,9 milliárd forint. A 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek száma összesen 4066, ami szintén növekedett a tavalyi 3749-hez képest, ám a tartozásuk összege ez idő alatt csökkent: 213,5 milliárd forintról 189,8 milliárd forintra.

Az adóhatósság úgy véli, a behajtás és az adó-végrehajtási eljárás egyre nehezebb, egyre időigényesebb. A behajthatatlan adótartozások esetére a hatósági policy a haladéktalan intézkedés: ilyenkor a NAV felfüggeszti az érintett cég adószámát, felszámolási vagy cégtörlési eljárást kezdeményez az illetékes bíróságnál. A hatóság tájékoztatása szerint ezekben az ügyekben kiemelt feladat mielőbb megindítani a törvényességi felügyeleti, illetve az ismeretlen székhelyű cég megszüntetése iránti eljárást. Az adóhatóság a behajtásra reménytelen követelések egyre jelentősebb hányadát, az úgynevezett engedményezési megállapodás alapján, átadja a Magyar Követeléskezelő (MKK) Zrt.-nek. Jelenleg 13 700 felszámolás alatt álló cég megközelítően 200 milliárd forintnyi tartozását próbálják ezen a módon behajtani. Adószakértők szerint azonban ennek az összegnek néhány százalékos elérésére is alig van esély.

A számok tükrében

2013 július végéig a NAV adóbehajtásból származó bevételei alig nőttek, összegszerűen 227,7 milliárd forintot tettek ki. A költségvetési törvény erre az évre adó- és járuléknemekből összesen 10 ezer 901 milliárd forint bevételt irányoz elő, azaz 369 milliárd forinttal többet a tavalyinál. Az adóhivatal tájékoztatása szerint "2013 első félévében a bevételek a várakozásoknak és az egyes adónemek szezonális jellemzőinek megfelelően 5016,4 milliárd forint összegben teljesültek". Az idén július végéig 7 százalékkal több adó-végrehajtási eljárást indítottak, mint tavaly, 21 százalékkal nagyobb összegű adótartozás behajtására. Az inkasszós bevételek 6 százalékkal, a jövedelemletiltásokra befolyt összegek 10,3 százalékkal növekedtek, az árverések bevételei viszont 4,4 százalékkal elmaradtak a megelőző évitől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!