A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Magyar energiaprojektekre is jut a hatmilliárd euróból

Vágólapra másolva!
Több Magyarországot érintő beruházás is szerepel aközött a 250 projekt között, amelyek megvalósulását az Európai Bizottság közös érdeknek tekinti, és amelyek részesülhetnek az Európai Összekapcsolási Eszköz 5,85 milliárd eurós keretéből 2014 és 2020 között.
Vágólapra másolva!

A lista még nem azt jelenti, hogy ezek a projektek automatikusan részesülnek a támogatásból, hanem egy olyan shortlist-ről van szó, akik egyáltalán pályázhatnak az erre elkülönített uniós hatmilliárdra.

Nincs kőbe vésve

A listára egyébként olyan projektek kerültek fel, amelyek nem kecsegtetnek olyan jövedelmezőséggel, hogy az a magánbefektetőket vonzaná, és amelyekhez a pénzügyi segítségen túl az EU gyorsabb engedélyezési eljárásokkal is hozzájárul.

A felsorolásban szereplő, Magyarországot is érintő projektek a következők:

  • a magyar-horvát-szlovén, valamint a magyar-szlovák villamosenergia-hálózat több ponton történő összekapcsolása,
  • a szlovákiai Felsőzellő és Vecsés összekapcsolása gázvezetékkel Balassagyarmaton keresztül,
  • a Románia és Ausztria közötti gázvezeték Ercsi és Győr közötti szakaszának megépítése,
  • a román-magyar gázvezeték kétirányúsításának támogatása,
  • az Azerbajdzsánból Grúzián át Romániába tartó AGRI gázvezeték meghosszabbítása Konstancából Aradon át Csanádpalotáig,
  • a magyar és a szlovén gázhálózat összekötése Nagykanizsa, Tornyiszentmiklós, Lendva és Kidricevo között
  • egy olyan gázvezeték megépítése, amely vagy Délkelet-Európán keresztül Ausztriába, vagy az Adriai-tengeren keresztül Olaszországba szállítana évi 10 milliárd köbméter földgázt. Ebből a Bulgáriát és Ausztriát összekötő vezeték egy része épülhet meg Magyarországon keresztül

Az EU energiabizottságának ülésén az is elhangzott, hogy a fenti lista nincs „kőbe vésve”, hanem azt kétévente újra felülvizsgálják, és amennyiben az uniós érdekek úgy kívánják, új projekteket adnak hozzá.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős német tagja egyébként úgy nyilatkozott, hogy az unió energiapiaca továbbra is széttagolt a regionális és országhatárok mentén, és ezzel a gazdaság sok más területéhez képes lemaradásban van az európai együttműködés, az integráció. A cél a hálózatok összekapcsolása, a határokon átnyúló hálózatok, összeköttetések megteremtése - jelentette ki Oettinger, aki szerint enélkül minden más energiapolitikai cél elérhetetlen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!