A szemész is megnézheti az urológiai leletet

Vágólapra másolva!
A jövőben minden kezelőorvos hozzáférhet a páciense kórtörténetéhez. Ez akár életet is menthet, ha jól használják, de elvileg benne van a visszaélés lehetősége is. Ez utóbbit ellenőrzésekkel szűrnék ki.
Vágólapra másolva!

A háziorvosok már jó ideje lekérhetik a betegeik összes olyan egészségügyi adatát, amelyet a társadalombiztosításnál tárolnak. Egy törvénymódosítással most azt kezdeményezte a szakminisztérium, hogy ezentúl ugyanezzel a lehetőséggel a betegek kezelőorvosai is élhessenek.

Tehát ha például elmegy valaki egy szemészeti szakrendelésre, akkor a szakorvos ezentúl – elvileg – megnézheti a páciens urológiai vagy nőgyógyászati leleteit, vagy azt, hogy mikor milyen gyógyszert írtak fel neki, és azokat kiváltotta-e.

Ugyanígy, ha a mentőorvosnak szüksége van rá, megnézheti, hogy az eszméletlenül utcán fekvő beteg allergiás-e arra a gyógyszerre, amelyet éppen beadni készül neki.

A Népszabadságnak nyilatkozó szakértők aggályosnak találták, hogy bővült az adatbázisban „kutakodók” potenciális köre, a visszaélések lehetőségét felvetve.

„A rendszer a háziorvosi gyakorlatban bevált, nem okozott problémákat, szakszerűen használták az orvosok, és egyértelmű előnyöket hozott, ezért terjesztik most ki nagyobb körre” – mondta az Origónak egy, a projekthez közel álló, névtelenséget kérő szakember.

A rendszer alapbeállítás szerint engedi az orvosnak a hozzáférést, vagyis a betegnek arról kell nyilatkoznia, ha nem szeretné ezt a jogot megadni az orvosának. Az orvosnak a törvény szövege szerint fel kell majd hívnia a beteg figyelmét arra, hogy az adatait lekérheti, és ez ellen a beteg tiltakozhat.

Ez elvileg fordítva is lehetne, hogy az orvos csak a páciens egyedi engedélyével férhessen hozzá az adatokhoz. „Kezdetben a háziorvosoknál is így volt, de gyakorlatilag mindenki könnyen beleegyezett, inkább azon problémáztak, hogy nyilatkozniuk kell” – magyarázta a szakértő. Sürgős esetben pedig eleve nem életszerű a nyilatkozattétel.

A rendszerbe mindenesetre beépítették azt a féket, hogy az adatigénylések jogosságát utólag ellenőrzik, vizsgálni fogják, hogy a beteg és az orvos kapcsolata valóban létrejött-e.

Az egészségügyben uniós forrásból az idén összesen 16-17 milliárd forintos informatikai fejlesztés indult el, amelynek egyik népszerű eleme az volt, amikor kiderült, hogy a védőnőket táblagépekkel szerelik fel. (Ennek részleteiről itt olvashat.)

Ugyanennek a programnak a végén a betegek minden egészségügyi adata elérhető lesz bármilyen magyarországi rendelőből, kórházból.

Ha lehet hinni az ígéreteknek, 2015 második felében elvileg már minden orvos hozzáférhet minden beteg kórtörténetéhez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármelyikük a maga kedvére kutakodhatna az óriási adatbázisban. A hozzáférést szakmai alapon korlátozzák és ellenőrzik.

Bár lehetett volna egyetlen nagy központi adatbázist fejleszteni, a tervezésnél nem ezt tették, hanem a decentralizált megoldásra szavaztak. Például egy kórházban az ott keletkező betegadat ezentúl is örökre ott marad, csak hozzáférhetővé válik az arra jogosultságot kapó külső orvosok számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről