Duplázhat az autóipar

Vágólapra másolva!
Újabb emelkedés várható a hazai ipar üdvöskéjét jelentő szektorban. Míg 2012-ben 229 ezer – más számítások szerint 215 ezer – gépjármű került ki a magyarországi üzemekből, ez a szám 2014-ben 400 ezerre is nőhet, írja a napi.hu.
Vágólapra másolva!

Változást mutat az autógyártás összképe is: tavaly a legyártott autók túlnyomó többsége, 155 ezer a Suzuki esztergomi üzemében készült, 2014-ben a Suzuki mellett bő százezres nagyságrendet produkálhat a kecskeméti Mercedes, és a győri Audi is.

Az emelkedő tendencia már az idei évre jellemző: a hazai ipar bővülését leíró, biztató adatok szinte teljes egészében az autóipar növekedését mutatják meg: szeptemberben 27 százalékkal múlta felül a bázist, 15 százalékkal a tavalyi első három negyedév eredményét. A 2013-as számokat javarészt a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. produkálta, itt 2013-ban több mint százezer autó készülhet el. Némi növekedéssel kalkulál a Magyar Suzuki Zrt. is, Esztergomban idén 160-165 ezer autó gyártásával számolnak a tavalyi 155 ezer után, írja a hvg. Az Audi Hungaria Motor Kft. nem közölte idei gyártási terveit, de annyi bizonyos, hogy Győrben visszaesést okozott az A3 Cabriolet és az RS3 modellek kifutása: az év első kilenc hónapjában 23,1 ezer autót gyártottak az egy évvel korábbi 28,3 ezer után. A látszat dacára itt is nagy lendületet vett a gyártás, miután bevezették az A3 Sedan modellt: a harmadik negyedévben közel 10 000 autó készült el az Audi üzemében az egy évvel korábbi 7000, illetve a második negyedévi 6000 után. Ha e tendencia kitart az utolsó negyedévben, akkor Magyarországon a három autógyártó üzeméből összesen bő negyedmillió gépkocsi kerülhet ki az idén, olvashatjuk a cikkben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről