2000 százaléknak fordított hátat Buffett

Vágólapra másolva!
Óriási, mintegy 2000 százalékos hozamnak fordított hátat Warren Buffett azzal, hogy a nyolcvanas években megvásárolt Exxon Mobil részesedését nem tartogatta napjainkig. Vajon tényleg ekkorát hibázott a híres befektetési guru, vagy éppen, hogy jó lóra tett? Lássuk a megfejtést!
Vágólapra másolva!

Bizonyára a befektetők többségével, talán velünk is előfordult már, hogy egy vaskos profit láttán megremegett a kezünk, és a biztos profit reményében inkább learattuk a megtermett jutalmat. Az hogy végül ez a lépés jó döntésnek bizonyult-e, vagy sem azt az idő előbb-utóbb úgyis eldöntötte. Azt azonban mégiscsak érdemes lehet szem előtt tartani, hogy egy esetleges nagyobb növekedésről könnyen lemaradhatunk, ha ily módon realizáljuk nyereségünket.

Ne essünk kétségbe, még a profikkal is előfordulhat, hogy egy pozíciótól túl könnyen szabadulnak meg, lemondva ezzel a jövőbeli növekedés lehetőségéről. Hasonló eset fordult elő a világ egyik legismertebb részvénypiaci gurujával, Warren Buffett-tal is, aki több mint negyed évszázadnyi szünet után vált újból a világ második legnagyobb kapitalizációjú cégének részvényesévé. De kezdjük inkább a sztorit az elején, melyet Barry Ritholtz - aki szintén nagyágyúnak számít a befektetési szakmában - tárt a világ elé a Bloomberg hasábjain.

Történetünk a nyolcvanas évek közepén játszódik, amikor is Buffett az amerikai Exxon Mobil (akkoriban Exxon Corporation) olajtársaság negyedik legnagyobb tulajdonosává lépett elő. Befektetése azonban nem bizonyult hosszú életűnek, miután a vásárlást követő évben, 1985-ben máris túladott pakkján, amin egy igen impozáns, 44 százalékos profitot tehetett zsebre. Véleményünk szerint ezzel a teljesítménnyel minden befektető elégedett lenne.

Warren Buffett Forrás: [jewishbusinessnews.com]

Érdemes azonban néhány pillantást vetni az Exxon grafikonjára, a részvény hegymenete ugyanis azóta is rendületlenül tart. Bizonyítva ezzel a vedd és tartsd (buy and hold) stratégia sikerességét, amit tulajdonképpen Buffett is követ. Igaz, ez az olajtársaság esetében nem valósult meg hosszabb távon.

Ha Buffett akkoriban nem elégedett volna meg a 44 százalékos hozammal, akkor mostanra már mintegy 2000 százalékos hozamot hozhatott volna a konyhára az Exxon. Azért valljuk be, a 21-szerezés mégiscsak jobban festene a portfólióban. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy számításaink során egyáltalán nem számoltunk a kifizetett osztalékokkal, melyek újrabefektetése révén még ennél is jóval nagyobb hozamra lehetett volna szert tenni.

Az Exxon Mobil éves grafikonja (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Hogy miért is poroltuk le a sztorit? Ahogyan azt korábban írtuk, Buffett hosszú idő után idén újra az Exxon tulajdonosává lépett elő, tehát a híres guru ismét lát valami fantáziát a cégben. Nem is csoda, hiszen az olajpapír 11,8-as forward P/E rátája mintegy 23 százalékos diszkontot mutat az S&P 500 részvényindexhez képest, ráadásul 2,69 százalékos osztalékhozama is felülmúlja a benchmark 2 százalékos átlagát.

És, hogy mi a tanulság? Hibás döntést mindenki hozhat, lépésünkről úgyis csak a későbbiekben kapunk visszacsatolást a piactól. Ne féljünk lépni, ugyanakkor véleményünk szerint egy hosszabb távú pozíció esetében is célszerű lehet valamilyen stop szintet meghatározni, amit ha nem érint meg az árfolyam, akkor természetesen pozícióban maradunk. Ezzel pedig már be is biztosíthatjuk, hogy hasonló esetekben ne maradjunk le a hosszú távú emelkedésről.

A történet másik tanulsága lehet, hogy ha már lefektettük stratégiánkat, akkor ahhoz célszerű foggal körömmel ragaszkodni. Perszebb apróbb módosításokat ne féljünk meglépni, hiszen korántsem biztos, hogy elsőre sikerül megtaláni a sikeres receptet. Azonban ha már megvannak az alapok, mint Buffett esetében is a vedd és tartsd stratégia, akkor azt célszerű betartani (már ha a sztori is így alakul, ahogy elterveztük). A híres guru esetében nem tudhatjuk, hogy mi vezetett ahhoz, hogy megvált korábban Exxon részvényeitől, de minden bizonnyal meg volt rá az oka. Ráadásul utólag mindenki okosabb.

Ráadásul korántse gondoljuk, hogy Buffett az elszalasztott Exxon profitot nem teremtette elő más befektetések révén. A világ egyik legnagyobb, ha nem legnagyobb befektetési guruja ugyanis busásan kárpótolta a befektetőket a tőzsdén is jegyzett Berkshire Hathaway cégén keresztül. Az "A" sorozatú részvények 1987 óta 60-szorozódott!

A Berkshire Hathaway "A" részvényének éves grafikonja (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről