Az alpolgármester elmondta még, hogy a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. a legnagyobb, mintegy 50 kilogrammos halat felajánlotta a rászorulóknak: az óriáshalból készült ételt a debreceni hajléktalanok között osztják szét. Lupsán Róbert, a halgazdaság vezérigazgatója örvendetesnek nevezte, hogy ha lassan is, de növekszik hazánkban a halfogyasztás, bár az évenkénti 4 kilogrammos fogyasztás még mindig töredéke az európai uniós átlagnak, amely 22 kilogramm évente. A hvg.hu a múlt héten publikált cikkében az áll, Fazekas Sándor szerint az átlagérték 20 százalékkal növekedett ebben az évben, jelenleg tehát 5 kilogramm. Nemcsak az volna fontos, hogy több halat együnk, hanem az is, ne kiemelten a karácsonyi időszakban kerüljön a családok asztalára a hús igazán egészséges alternatívája.
Hajdú-Bihar megye székhelyén a hétvégi halvasárnapra nemcsak készételekkel, hanem élő hallal és feldolgozott haltermékkel is készülnek: ponty, harcsa, busa és amur szerepel a kínálatban, mondta el a vezérigazgató. Barabás Zoltán, a Fanny-Line Kft. ügyvezetője elmondta: számos halételt, egyebek mellett haltepertőt, halpástétomot, vegyes- és korhely halászlét, harcsapaprikást, dorozsmai molnárpontyot, sült pontypatkót és rántott pontyszeletet kínálnak majd a város főterén megrendezendő halvasárnapon.