A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Repülőrajtot vett a japán tőzsde

Vágólapra másolva!
A japán tőzsde emelkedett ki a vezető ázsiai tőzsdék közül hétfőn, ugyanis Tokióban több mint két százalékot ugrott a részvényindex, köszönhetően az újra begyengülő jennek. Ellenben Kínában a vártnál jobb export adatok ellenére csak minimális elmozdulást mutatott a sanghaji börze.
Vágólapra másolva!

A hétvégén megjelenő kínai kereskedelmi adatok segítették a mai ázsiai tőzsdei hangulatot. Ugyanis a számok szerint Kínában majdnem öt éves csúcsra emelkedett a kereskedelmi többlet értéke. Novemberben az export nagyot ugrott és 12,7 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, ami jó jel nemcsak Kínának, de az egész világgazdaság számára.

Ugyanakkor az import csak 5,3 százalékkal emelkedett, ami azt jelentheti, hogy a belső kereslet még lagymatag. Az adatok után a sanghaji tőzsde minimális pluszban tudott csak zárni, míg a hongkongi Hang Seng 0,4 százalékkal emelkedett.

Japánban viszont újra eufória uralkodik, a tokiói tőzsde több mint két százalékkal tört felfelé köszönhetően a begyengülő jennek, amely újból áttörte a 103-as szintet a dollárral szemben.

A ma megjelenő GDP-adatok viszont elmaradnak az elemzői várakozásoktól, hiszen éves alapon a harmadik negyedévben "csak" 1,1 százalékkal növekedett a japán gazdaság (várt:1,6 százalék). Ehhez hozzájárult, hogy a vállalatok továbbra sem költenek annyit beruházásra, mint ahogyan azt várták.

Egy másik makroadat szerint az októberi japán folyó fizetési mérleg hiánya 128 milliárd jen lett, pedig a szakértők 149 milliárdos többletet vártak. Január óta ez volt az első deficites hónap idén.

Dél-Koreában is lat és egy százalékos pluszban zárt az index, ellenben Ausztráliában 0,8 százalékos mínusz alakult ki. Ebben szerepe volt annak, hogy a QBE Insurance Group árfolyama 22 százalékos zuhanórepülést mutatott be, miután a társaság veszteséges évet prognosztizál észak-amerikai egységéhez kapcsolódó váratlan leírások miatt.

Az európai határidős indexek alapján plusszal kezdhetik a napot a börzék Európában is. Makroadatok közül pedig a délben megjelenő német ipari termelési számok lehetnek fontosak.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
USD/JPY árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu
A Nikkei értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!