A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Szakad az euró Draghi szavaira

EURUSD árfolyam
Vágólapra másolva!
Továbbra is tartósan alacsony inflációra, és emiatt az alacsony kamatlábak fenntartására lehet számítani az eurózónában - mondta el Mario Draghi EKB elnök a délutáni sajtótájékoztatóján. Szavaira az euró nagy gyengülésbe kezdett.
Vágólapra másolva!

15:30 - Nincs defláció

Az elnök a deflációval kapcsolatos kérdésekre elmondta, jelenleg nem látnak deflációt az eurózónában, és messze van a Japánban a 90-es évek idején megfigyelt árcsökkenés veszélye. Szerinte az inflációs várakozások változatlanul "horgonyzottak", ami azt jelenti, hogy a gazdasági szereplők arra számítanak, hogy az EKB vissza fogja terelni az inflációt a 2 százalékos cél felé, és valószínűtlen a deflációs spirál kialakulása.

Arra a kérdésre, hogy az EKB esetleg, valamikor kifogyhat a pénzből, határozott nemmel felelt a szakember.

15:00 - Tovább esett az euró

Arra a kérdésre, hogy az EKB meddig tolerálja az 1 százalék alatti inflációt, Draghi elmondta, a jegybanknak a közép távú, 2 százalékos inflációs cél elérésére kell fókuszálnia, és csak akkor fognak cselekedni, ha ennek a célnak az elérése veszélybe kerül.

Írország kötvénypiacokra való visszatérésével kapcsolatban elmondta, hogy óvatosan bánna azzal a kijelentéssel, hogy a lépés az eurózóna válságának végét bizonyítja. Szerinte egyértelműen van gazdasági növekedés a régióban, de az még nagyon lassú és törékeny.

Pozitívum viszont, hogy a gazdasági bővülés jótékony hatásai már át tudtak gyűrűzni a fogyasztásba, és kezd visszatérni a gazdasági és fogyasztói bizalom a régióban.

Az euró folytatja mélyrepülését, és már 1,356-nál jár a dollárral szembeni árfolyama.

EURUSD árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

14:45 - Koraiak még a spekulációk

Draghi szerint az eurózóna gazdasági kibocsátása lassú ütemben növekedhet idén és jövőre. A decemberi alacsony inflációs adatra számítottak, és az árstabilitás biztosítása nem forog veszélyben. A gyenge gazdasági aktivitás viszont lefelé mutató kockázatot jelent az infláció esetében.

Az elnök szerint még korai azon spekulálni, hogy pontosan milyen más monetáris eszközöket vethetnek be szükség esetén.

14:30 - Hosszú ideig alacsony maradhat az infláció

Mario Draghi óramű pontossággal fél háromkor elkezdte a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatóját. Az elnök megismételte a korábban sokszor elmondottakat, hogy az inflációs nyomás továbbra is hosszú ideig alacsony maradhat az eurózónában. Ennek megfelelően az EKB kitart amellett, hogy hosszú ideig fenntartják a laza monetáris politikát. A "forward guidance" keretében ismét elmondta, hogy az alacsony alapkamat hosszú ideig fennmaradhat.

Draghi megerősítette, hogy az EKB kész bármilyen eszközt bevetni a monetáris célok elérése érdekében.

Szavaira az euró nagyobb gyengülésbe kezdett, és már 1,359 alatt mozog a dollárral szembeni árfolyama.

EURUSD árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!