A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Mi mentheti meg a világot?

Vágólapra másolva!
Az energiahatékonyság a válasz, vagy legalábbis a válasz fontos része – derül ki az Exxon kitekintéséből.
Vágólapra másolva!

30 év múlva a jelenleginél 2 milliárddal több ember él a Földön, a globális gazdaság mérete nem pusztán a jelenlegi duplája lesz, hanem annál is nagyobb: a jelenlegi 230 százaléka – olvasható az Exxon „The Outlook for Energy: a view to 2014” című elemzésében. Ez azt jelenti, hogy a globális egy főre eső GDP átlagosan 80 százalékkal lesz nagyobb 2040-ben, mint ma.

A globális energiaigény azonban 35 százalékkal lesz nagyobb a jelenleginél, mert az energiahatékonyság növekedése részben ellensúlyozza az energiakereslet nagyarányú emelkedését. Az emberek világszerte mintegy 500 ezerd milliárd brit hőegységet (átszámítva a Magyarországon inkább használt kilowattra, 146,5 ezer milliárd) takarítanak majd meg az új, jobb energiahatékonyságú technológiák miatt – legalábbis az Exxon elemzőinek becslése szerint.

Különösképp nem tűnik annyira nagynak a globális energiafogyasztás várható növekedése, ha összevetjük az elemzés egy másik döbbenetes adatával: eszerint 25-ször nagyobb a világ energiafogyasztása ma, mint 200 évvel ezelőtt. A Föld lakossága ez idő alatt a hétszeresére nőtt, a világ sok részén jelentősen emelkedett az életszínvonal, s ezzel együtt az energiafogyasztás is.

Nem lesz hiány

Az elemzés nagyjából ezt várja az elkövetkező 30 évben is: gyarapodó népesség, növekvő életszínvonal, ami magával vonja az energiakereslet további növekedését, amelyre azonban az energiahatékonyabb technológiák térnyerése visszafogóan hat.

A gázolaj (beleértve a biodízelt is) kereslete 75 százalékkal nőhet 2040-ig a közúti szállítás élénkülése miatt, ugyanakkor a benzinnél nem várnak erős keresletnövekedést, főképp a már említett energiahatékony technológiák terjedése (azaz a kedvezőbb fogyasztásúvá váló gépkocsik) miatt. 90 százalékkal nőhet viszont az elektromos energia globális kereslete, amelynek kielégítésében az elemzők szerint mind a nukleáris, mind a megújuló energiának növekvő szerepe lehet. Az Exxonnál úgy vélik, minden típusú energiaforrásból, így olajból is lesz elegendő 2040-ben.

Az elemzők optimisták a széndioxid kibocsátást illetően is: szerintük a fejlettebb technológiák, illetve a szén bázisú üzemanyagok csökkenő szerepe lehetővé teszik, hogy 2040-ben se legyen nagyobb a széndioxid kibocsátás a jelenleginél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!