Regisztrációs díjat vetnének ki az import borokra

Vágólapra másolva!
Az import veszélyezteti a magyar borpiac egyensúlyát, ezért a szaktárca szeretné visszaszorítani a külföldi borok behozatalát, például egy regisztrációs díj bevezetésével.
Vágólapra másolva!

A borágazat fejlesztésért felelős miniszteri biztos, Kiss Eliza hangsúlyozta, hatékony eszköz lenne egy regisztrációs díj bevezetése, amely nem csupán adminisztratív úton nehezítené az importot, hanem elvenné a nepperek profitját is, így már nem érné meg ebben az üzletágban tevékenykedniük. A biztos azt mondta, a hagyományos borhamisítást - amikor vegyszerek segítségével állítanak elő bornak nevezett szeszes italt - többféle új módszer is felváltotta, például az olasz borokkal való ügyeskedés.

A borászok már korábban is jelezték, hogy az olcsó import letöri a belföldi árakat. A behozott olasz bor nagy része feketén kerül az országba, és információk szerint ennek a jelentős hányadát hamisításra használják fel. Az olasz bor esetenként magyarként kerül forgalomba, erre utal az is, hogy az olasz statisztikai hivatal vonatkozó adatai rendre jelentősen eltérnek a magyarországi nyilvántartástól. Ez a mennyiség tisztázatlan eredetű borként jelenik meg a magyar piacon.

A miniszteri biztos kiemelte, Magyarország a szőlő- és bortermelés területén nem szorul behozatalra, mégis több százezer hektoliter bor érkezik Olaszországból, ami elérheti a belföldi bortermelés 10 százalékát is. Az adatok szerint az importbor nagy része folyóborként lépi át a magyar határt, vagyis belföldön palackozzák. Ez önmagában még nem jogellenes - szögezte le Kiss Eliza -, csupán fel kell tüntetni a címkén, hogy más országból származik a termék. A magyar borokkal történt házasítás esetén pedig azt kell a címkére írni, hogy a termék az Európai Unióból származó borok keveréke, és így lehet eladni.

Több esetben azonban a címkén olvasható információ félrevezeti a vásárlókat - jelezte a miniszteri biztos. A palackozó magyar borként akarja eladni az olasz - minőségben nem feltétlenül gyengébb - terméket, vagy nem tünteti fel, hogy keverékről van szó. Kiss Eliza emlékeztetett, Olaszországban több jól gépesített, nagyüzemi ültetvény működik, amelyek korábban az EU által támogatott lepárlásra termeltek, tehát nem a minőség, hanem a mennyiség számított. A támogatási rendszer átalakulásával azonban az addig lepárolt bormennyiség felszabadult, ez magyarázza, hogy manapság az olaszok akár házhoz is szállítják a literenként 80 forintnak megfelelő árú folyóbort. Eközben Magyarországon egy liter bor átlagos önköltségi ára 110-120 forint.

A miniszteri biztos úgy vélekedett, az olasz borok alacsony ára valószínűleg azzal is magyarázható, hogy nem minden esetben az uniós borjog szigorú betartásával készül a termék. Ezt a gyanút azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai egyelőre nem igazolták - jegyezte meg.
A Nébih és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) többször folytatott közös országos akciót, amelynek során ellenőrizték azokat a cégeket, amelyek nagy mennyiségben importálnak olasz bort. Ha már úgynevezett védővámokkal nem védhető a magyar piac - hiszen az áru az EU-ban szabadon áramlik -, fontos lenne, hogy legalább azok a vállalkozók kiszűrhetők legyenek, akik hamisításra használják az olasz bort - húzta alá Kiss Eliza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!