A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Eltűnhet az orosz szó Hévíz utcáiról

Hévíz, oroszok, illusztráció
Hévízi riport az utóbbi években megnövekedett orosz turisták ügyében
Vágólapra másolva!
Az Oroszország elleni szankciók és a Kreml válaszlépései miatt drasztikusan esik a külföldre utazó orosz turisták száma, az orosz kormány már inkább a belföldi nyaralást ajánlja a lakosságnak. A magyar turisztikai szektor számára komoly érvágást jelenthet, ha az oroszok otthon maradnak. Szakértők szerint az arab országok felé kellene nyitnunk.
Vágólapra másolva!

Az orosz turisták idén nyáron 30–50 százalékkal kevesebb külföldi utat foglaltak le, mint korábban. Az utazási kedv elsősorban a rubel leértékelődése miatt csökken, az orosz valuta egyre kevesebbet ér, ezért drágul a külföldi nyaralás. Az Oroszországgal szembeni szankciókra adott válaszként a Kreml is arra biztatja a lakosságot, hogy inkább belföldön, például a nemrég visszacsatolt Krím félszigeten töltsék a szabadságukat, és ez áttételesen már Magyarországnak sem jó hír. Az orosz turisták főleg Budapestet és a gyógyfürdőhelyeket kedvelik, például Hévízt, amelyet 2012 óta szinte elleptek.

Jó az idő, olcsó a bor és a libamáj

A Balaton-közeli várost nem csak a gyógyfürdője miatt kedvelik, hanem azért is, jó minőségűek az autóutak, amelyeken az orosz léptékekhez képest villámgyorsan kiugorhatnak Bécsbe vagy Grazba, de elérhetik a szlovén vagy a horvát tengerpartot is. A nők akár sötétedés után és egyedül is nagyokat sétálhatnak a parkokban, de jók a borok, kedvelik a libamájat, és egyébként is minden jóval olcsóbb, mint Moszkvában.

Mindenki épít az oroszokra

Nem csoda, hogy a városka alaposan rá is mozdult az orosz turistákban rejlő üzleti lehetőségekre. Amint az korábbi riportunkból is kiderül, az ingatlanoson és az élelmiszerboltoson keresztül a fodrászig és a fogászig szinte mindenki összeteszi a két tenyerét az orosz kuncsaftért. Az ő kiesésük nagy érvágás lenne a településnek.

60–70 milliárd forint a tét

A Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint a külföldi turisták 2013-ban 1200 milliárd forintot költöttek el Magyarországon. Az oroszok aránya (vendégéjszakák alapján) 5-6 százalék körül van, tehát durva becsléssel tavaly legalább 60–70 milliárd forintot hoztak hozzánk. Ám valószínűleg ennél még jóval többet is, mert – ahogy Papp Gábor, Hévíz polgármestere mondja – a szállodások szerint az orosz turisták 70–80 százalékkal többet költenek, mint nyugat-európai társaik.

Luxusórákat vesznek Hévízen

Oroszországból főleg a 60 év alatti korosztály tagjai látogatják a magyar fürdővárost, tehát szó sincs arról, hogy csak a nyugdíjasok jönnének fürdőzni. Ennek köszönhetően fellendült a kereskedelem is Hévízen, különösen az exkluzív árukat, órákat, ékszereket lehet jobban eladni.

A vendégéjszakák számának megoszlása küldő országok szerint, 2013-ban.
Adatok: KSH
Grafikon: onlinecharttool.com Forrás: Origo

Egészen mostanáig egyre többen jöttek

A KSH adatai egyébként azt mutatják, hogy az orosz turisták száma korábban évről évre nőtt, de ez a tendencia idén megtörni látszik, bár csekély növekedés még van, már korántsem akkora, mint korábban. Idén júniusban 3 százalékkal érkezett több orosz turista, mint tavaly júniusban, régebben a növekedés még 20–25 százalékos volt.

Hévízen még minden rendben

Papp Gábor azt mondja, egyelőre semmiféle visszaesést nem tapasztaltak az orosz látogatók számában. Hévízen egyébként még mindig több a német vendég, mint az orosz, bár az oroszok tovább maradnak, jellemzően legalább 12 éjszakát, míg a nyugat-európaiak csak hat-hetet. A sármelléki reptérre érkező közvetlen moszkvai járat kihasználtsága 90 százalék feletti, sőt, vannak olyan légitársaságok, amelyek chartergépek indítását is tervezik a forgalmasabb időszakokban, nyáron és karácsony körül.

Orosz turistákra (is) váró vonat Hévízen Forrás: Origo

A szállodákban már másodikak

A magyar szállodákban hagyományosan a német és az osztrák vendégek töltik el a legtöbb éjszakát, de tavaly az oroszok átvették a dobogó második fokát az osztrákoktól – mondja Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének titkára. Az orosz látogatók száma az idén még nőtt, de már nem annyira, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

Jöhetnek az arabok

Ha továbbra is csökken a beutazó oroszok száma, az átrendeződést indíthat el a magyar turizmusban – véli Bakó Balázs, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége kommunikációs bizottságának tagja. Az utazási irodák és a Magyar Turizmus Zrt. egyébként is folyamatosan keresi a még kiaknázatlan piacokat, és a kieső orosz látogatókat Bakó Balázs elmondása szerint az arab országokból próbálják meg pótolni.

Több lábon kell állni

Papp Gábor is azt hangsúlyozza, mennyire fontos több lábon állni a turizmusban. Hévíz még az orosz piacon belül is próbál terjeszkedni, jelenleg a látogatók nagy része Moszkvából és a főváros környékéről érkezik. Elindult a Prága–Sármellék közvetlen repülőjárat, amellyel a cseh és a szlovák látogatók könnyebben juthatnak el a városba. A skandináv országok, különösen Svédország és Norvégia jelentenek még kiaknázható piacot Hévíz számára, ha csökkenne az orosz turisták száma, az északi látogatók pótolhatnák a kieső bevételeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!