A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Ingyenleckék a milliárdostól

Afrika gyerekek tanulás
Vágólapra másolva!
Sokan hajlandók több milliót is fizetni azért, hogy legalább egy rövid időre együtt ebédelhessenek olyan kiválóságokkal, mint Warren Buffett. Szerencsére, nekünk nem kell ennyit kiadnunk azért, hogy pár alapfogást elsajátíthassunk a milliárdos befektetési gurutól.
Vágólapra másolva!

Bár Warren Buffett neve sokak számára ismerős lehet, fontos kiemelni, hogy 67,3 milliárd dolláros vagyonával a világ harmadik leggazdagabb emberének számít. Illetve a Berkshire Hathaway is az ő nevéhez fűződik, aminek részvénye természetesen az Investor Trader ügyfelei számára is bármikor elérhető. Tekintélyes pénzügyi múltjából kifolyólag nem árt megfogadni néhány tanácsot, amit a befektetésekről, illetve azok kezeléséről fogalmazott meg az elmúlt években a híres szakember.

Warren Buffett Forrás: AFP/Bill Pugliano

Időzítés és pénzkezelés

Warren Buffett azt vallja, hogy felesleges mindenre lőni, ami mozog, felesleges folyamatosan hatalmas pozíciókat vállalni. Bár ő elsősorban az alapjára gondolt, ez a hozzáállás egyéni befektetőként is megszívlelendő. Nem szerencsés ugyanis, ha csak azért zárunk le egy pozíciót, mert már nincs szabad készpénzünk egy ígéretes lehetőség kihasználására. Könnyen lehet ugyanis, hogy erre csak nyomott áron tudunk sort keríteni.

Ne féljünk kimaradni

Azért is érdemes olykor kivárni, mert ha folyamatosan csak a hozamot hajszoljuk, és másokkal vetjük össze magukat, akkor olyan ügyletekbe, befektetésekbe is beszállunk, amikbe józan megfontolásból nem kellene. Ilyen pszichológiai állapotban általában nem hozunk jó döntést, azért ne vegyünk részvényt, mert a többiek is vesznek. Ne féljünk kimaradni. A piacok iránya igen gyorsan változik, és bár ezeket gyorsan ki is használhatjuk, minél többet kereskedünk, hosszú távon annál alacsonyabb hozamot érünk el. Nem csak a kereskedési költségek miatt, hanem azért is, mert sokszor maradunk majd le az emelkedésekről. Legyünk őszinték: nem fogjuk tudni az alján megvenni, és a tetején eladni.

Örökös időtáv

Warren Buffett inkább a hosszú távú befektetésekben gondolkozik, bár sokak számára ez talán már nem annyira nagy titok. Főleg a többéves, 5, 10 vagy éppen 20 éves befektetésekben érzi magát a legjobban. Kivéve akkor, ha soha nem adja el részvényeit a guru. Ahogyan ki is emelte 26 évvel ezelőtti, részvényeseknek írt levelében: "Ha egy kiváló cégben van részesedésem, amit egy kiváló menedzsment irányít, akkor a kedvenc befektetési időtávom az örökké." Az érvelését azzal is alátámasztja, hogy a részvénypiacok hosszú távon mindig jól teljesítenek, a krízisekből mindig kilábalnak. Egy 2008-as, a The New York Time-nak adott interjúban ki is emelte, a 20. században volt egy csomó negatív hír: világháborúk, konfliktusok, gazdasági és olajipari válságok stb. A Dow Jones mégis 66 pontról 11 947 pontig emelkedett.

Ne menjünk a tömeggel

Ha részvények vásárlására adjuk a fejünket, próbáljunk meg szembemenni a tömeggel. Nem csak a költségek, hanem a lelkesedés is ugyanolyan veszélyes a hozamok szempontjából. Mindkettőt minimalizálnia kell annak a befektetőnek, aki sikeres akar lenni. Ha tehát a többiek mohók, és az árfolyamok folyamatosan emelkednek, akkor jobb eladni. Vásárolni pedig a legnagyobb félelmek idején kell, akkor, amikor már vér folyik az utcán. Ez azonban még nem garancia a sikerre. Pusztán azért, mert mindenki utál egy részvényt, nekünk még nem kell szaladnunk és megvásárolnunk. A tömeg követése mellett a tömeggel való teljes szembenállás ugyanolyan buta stratégia Warren Buffett szerint. Meg kell vizsgálni, miért utálják az adott vállalatot, és ha valóban nagyobb a cégben lévő érték, mint az ár, akkor kell vásárolnunk.

Nehéz betartani

Persze az imént leírtak sokak számára már nem jelentenek újdonságot, illetve az is tény, hogy mindezeket kimondani jóval könnyebb, mint betartani. Nem mindenki szeret például sokáig ülni (évekig) egy pozícióban, de azért számos olyan befektetési titkot említettünk most, amelyet sokan nem tartanak be, még ha annyira könnyű is lenne. Ezen hibák elkövetésének valószínűségét nem csak az ehhez hasonló cikkek elolvasásával lehet csökkenteni, hanem például azzal is, ha időnként profi befektetőkkel találkoznak. Akár különböző rendezvények keretében, mint például a két hét múlva csütörtökön esedékes befektetői klubunkon, ahol hasonló témákat boncolgatunk majd.

Addig is érdemes lehet megfogadni Buffett két legfontosabb szabályát, ha részvénykereskedésre, befektetésre adjuk a fejünket:

  1. Sose veszíts pénzt!
  2. Sose felejtsd el az első szabályt!
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!