Érdemes figyelni a brazilokat

Vágólapra másolva!
Indul a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, míg Brazíliában tegnap tartották az elnökválasztás első fordulóját. Ezek az események alkalmat adhatnak arra, hogy a fontosabb ETF-eken keresztül megvizsgáljuk, hogyan is teljesítenek ezen országok részvényei. Amíg a brazil részvénypiacot követő ETF több évnyi gyengülés után kitört, majd egy visszakorrekciót követően fordulhat megint felfele, addig az S&P 500 index mozgását reprezentáló SPY történelmi csúcsát ostromolja. 
Vágólapra másolva!

EWZ: Erős támaszt tesztel
(NYSE Arca)

A brazil részvénypiac mozgását lekövető ETF, az EWZ erősen csökkenő trendben haladt 2011 áprilisa óta. 2014 elején azonban kitört a csökkenő háromszögből, és a 200 hetes mozgóátlag felé tartott, de még az elérése előtt lefordult.

Az EWZ heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu



Az áprilisban áttört csökkenő trendvonalat újból visszateszteli az EWZ, ráadásul ezt a szintet most éppen a 42 dolláros támasz is megerősíti, ami így gátat szabhat a további gyengülésnek.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a hétvégi választásokat követően sikeresen pattant meg az ETF, amely így legközelebb a 46 dollár közelében lévő 200 napos mozgóátlaggal találhatja szembe magát. Amennyiben ezt is sikerülne legyűrni, úgy az 50 napos mozgóátlag felé vehetné az irányt, mely jelenleg 49 dollár környékén található.

Rossz előjel lenne viszont, ha az EWZ letörné a csökkenő trendvonal és a 42 dolláros támasz kettősét. Igaz, ebben az esetben még a 39 dolláros szint csillapíthatná a lejtmenetet.

Az EWZ napi grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu

SPY: Trendvonaláról pattant
(NYSE Arca)

2009-es mélypontja óta kisebb korrekciókkal ugyan, de stabilan menetel felfelé az S&P 500 teljesítményét lemásolni hivatott SPY ETF. Az elkövetkezendő hetek irányát pedig nagyban befolyásolhatja a héten startoló gyorsjelentési szezon.

A SPY heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu



Amennyiben tovább tudna emelkedni jelenlegi szintjéről, úgy elsőként a 198 dolláros ellenállás felé veheti az irányt. Ha ezt át tudná törni, célba vehetné mindenkori, 201,9 dolláros csúcsát, majd a csatornatetőt 205 dollár körül. Ezt az eshetőséget a csütörtökön megjelent kalapács gyertyaformáció is megerősítheti, amely a korrekciós hullám végét jelezheti.

Ellenkező esetben az emelkedő trendcsatorna állíthatja meg 195 dollár környékén, mely eddig rendre megfogta az SPY esését. Feltéve, hogy ez nem bizonyul elég erős támasznak, a 200 napos mozgóátlagban bízhat az árfolyam, mely jelenleg 190 dollárnál húzódik.

A SPY napi grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről