A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Ennyiből forintosítják a devizahiteleket

forint
Vágólapra másolva!
Kötelező lesz a forintosítás és átlagosan 25-30 százalékkal csökkenhetnek a törlesztő részletek, közölte hétfőn Kovács Zoltán kormányszóvivő, amikor is bejelentette, hogy a kormány megegyezett a bankszövetséggel a devizahitelek forintosításáról. A Magyar Nemzeti Bank tenderén a kereskedelmi bankok 7,83 milliárd eurónyi ajánlatot adtak be a forintosításhoz, a jegybank pedig az összes igényt elfogadta.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség megegyezett devizahitelek forintosításának részleteiről, mondta a kormányszóvivő. A tárgyalások alatt a kormánynak sikerült elérnie, hogy átlagosan 25-30 százalékkal csökkenjenek a devizahitelek törlesztő részletei. Kovács Zoltán elmondta, hogy az Országgyűlésnek csütörtökön nyújtják be a törvényjavaslatot.

Gyakorlatilag minden érintett devizahitelre kötelező lesz a forintosítás, jelentette be a kormányszóvivő. Elmondta azt is, hogy a devizahiteleket kiváltó forinthitelek kamatáról még nem született megállapodás. Kovács Zoltán hozzátette, hogy a bankok minden ügyféllel újratárgyalják a szerződéseket, és emlékeztetett arra, hogy a 2011 óta hatályos törvények devizaalapú jövedelemhez kötik a devizahitel meglétét.

A forinthitelesek sem járhatnak rosszabbul

Kovács Zoltán szerint véget vetnek annak a 2010 előtti pénzügyi- és hitelpolitikai rossz gyakorlatnak, amelyeket a szociális és liberális kormányzatok indítottak el és oly sok kárt okoztak a családoknak.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta: nem engedhetjük meg magunknak, hogy a forinthitelesek rosszabbul járjanak.

Minden ajánlatot elfogadott az MNB

A devizatartalék felhasználására a következő három évben fokozatosan kerül sor. A jegybank szerint a kereskedelmi bankok összesen 7,83 milliárd euró megvételére adtak be ajánlatot, ebből 1,63 milliárd euró volt a rövid külsőadósság-csökkentési feltételhez kötött eszközre, illetve 6,20 milliárd euró a feltétel nélküli ügyletre beadott ajánlatok összege.

Mivel a tendert megelőzően a jegybank minden jelentős fogyasztói deviza- és devizaalapú jelzáloghitelekkel rendelkező bankkal formális szerződést kötött a tendereken való részvétel mértékéről, és a bankok ennek megfelelően adták be ajánlataikat, az MNB minden ajánlatot elfogadott.

A fogyasztói deviza- és devizaalapú jelzáloghitel-állomány a bankrendszerben 3350 milliárd forintot (10,8 milliárd euró) tett ki 2014. szeptember végén, ami az ügyfelekkel való elszámolás után több mint 500 milliárd forinttal (1,7 milliárd euró) csökkenhet.

A bankok 7,83 milliárd euróról adtak ajánlatot az MNB-nek Forrás: 123rf.com

Ez azt jelenti, hogy a forintosítás 9 milliárd euró értékű állományt érinthet. Ugyanakkor az érintett hitelállomány mögött több mint 1,56 milliárd euró (480 milliárd forint) volt az elszámolt értékvesztés, amiből az MNB számításai szerint az elszámolások miatt 0,4–0,6 milliárd euró (120–180 milliárd forint) felszabadítására kerülhet sor. Ebből adódóan a bankok forintosításhoz kapcsolódó fedezési igénye 8 milliárd euró körüli összegre tehető.

Az MNB tenderén allokált 7,83 milliárd euró azt jelenti, hogy a bankok a forintosításra kerülő devizahitel-állományt szinte teljes egészében fedezték. A jegybanki tender révén lehetővé vált a fogyasztói deviza- és devizaalapú jelzáloghitelek kivezetése.

Az MNB az esetlegesen fennmaradt banki devizaigények kielégítésére 2014. november 11-én, kedden 10 órakor újabb tendert tart, amin a bankok a hétfői tender után rendelkezésükre álló limitek erejéig vehetnek részt. Ezt követően a jegybank csak egyedi banki igény esetén tart újabb tendert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!