Brutálisan szakad az olajár

Vágólapra másolva!
Valóságos mészárlás zajlott az olajpiacon miután az OPEC-ülésen, a vártnak megfelelően arról döntöttek, hogy nem csökkentik a kitermelést a tagállamok. Ezzel árháború indulhat az olajpiacon, aminek hátterében egyesek szerint az amerikai palaolaj kitermelők ellehetetlenítése is állhat.
Vágólapra másolva!

17:50: Brutálisan szakad az olajár

Iszonyatos mértékben esik az olajár, a WTI már 70 dollár alatt jár, míg a Brent 73 dollár alatt van. Ez napon belül 8 százalékos esést is jelentett a legmélyebb szinteken. Ennél nagyobb szakadás 2007 szeptembere óta csak hét alkalommal volt.

16:00: Nem csökkent az OPEC

Délután megérkezett a hivatalos bejelentés, mely szerint az OPEC nem módosít a napi olajkitermelés mennyiségén. A hírre az olajár tovább esik, a WTI már 2,8 százalékos mínuszban, 71,6 dollár körül, a Brent 3 százalékos mínuszban, 75,3 dollárnál mozog.

Forrás: Investor.hu

10:39: Minden szem Bécsre szegeződik

A legforróbb téma a héten az olajár, illetve, hogy mit tesznek annak esésének megfékezésére. Egyelőre úgy tűnik, hogy semmit. Legalábbis a Reuters szerint a hivatalosan ma kezdődő bécsi OPEC-ülés előtt már megállapodtak a tagországok, hogy nem fogják csökkenteni kitermelésüket.

A megjelent hírekre pedig még tovább szakadt a már egyébként is több mint négy éves mélypontok körül mozgó olajár. A WTI típusú kőolaj hordónkénti ára 73 dollár alá süllyedt, míg a Brent 76 dollár környékén ingadozik. Mindkettő olajfajta legutóbb 2010-ben járt ilyen mélységekben.

Forrás: Investor.hu

A világ legnagyobb kitermelője, Szaúd-Arábia olajminisztere úgy nyilatkozott, hogy a Perzsa-öböl nagy olajkitermelői egységes álláspontot képviselnek, de azt egyelőre nem részletezte, hogy az mi lenne. Persze abból, hogy azt mondta, szerinte az olajpiac majd stabilizálni fogja magát, le lehet szűrni, hogy nem készülnek kitermelés csökkentésre. Hasonlóan vélekedett egyébként az Egyesült Arab Emirátusok olajminisztere is.

A mostani OPEC-ülés régóta az egyik legfontosabb lesz, hiszen a nyári 100 dollár feletti szintekről óriási zuhanást láthattunk. Ebben legtöbben a lassuló globális gazdasági növekedést (főként Kínában és Európában) és az amerikai palaolaj-forradalmat látják. Egy esetleges kitermelés csökkentés pedig az OPEC-országok piaci részesedésének a zsugorodását jelentené.

Korábban az olajról:

Jöhet az árháború

Viszont, ha nem vágják vissza a termelést ismét jöhet egy árháború, amit a Perzsa-öbölmenti országok talán jobban elviselnek. Ellenben más államok, mint mondjuk Venezuela vagy Irán már kevésbé. Előbbi a csökkentés mellett van, de például Irán, aki egyébként a legelsők között szokta a kitermelés visszafogását hangsúlyozni, most azt mondja, nem kell drasztikus lépésekre számítani Bécsben.

Korábban még arra lehetett számítani, hogy Oroszország is a vágás mellett van, azonban miután Igor Sechin Rosneft-vezér találkozott Venezuela és a nem OPEC-tag Mexikó képviselőivel, azt mondta, Oroszország akkor sem fogja visszavágni kitermelését, ha az olajár 60 dollárra esik.

Nem mellesleg a nem hagyományos fúrási technológiákkal dolgozó amerikai palaolaj kitermelőket is komolyan megszorongathatja ezzel az OPEC, hiszen a palaolaj kitermelése a jelenleginél magasabb árak mellett az igazán kifizetődő.

Ismétlődik a történelem?

Egy ehhez hasonló amerikai-szaúdi csörtére már volt példa régebben is. A mostani helyzetet sokan az 1986-as árháborúhoz hasonlítják, melynek során a szaúdiak "megnyitották az olajcsapot", drasztikusan leverve az olaj árát, ami az amerikai olajipar mélyrepüléséhez vezetett. Akkor 10 dollárig zuhant az olajár, ami miatt számos amerikai kitermelő ment csődbe, és Szaúd-Arábia visszanyerte vezető szerepét a piacon.

A héten korábban még olyan hírek érkeztek, hogy a szaúdiak maximum másfél millió hordónyi napi olajkitermelés-csökkentésre tesznek majd javaslatot, ami egyébként még mindig kevés lenne az árlemorzsolódás megállítására, hiszen egyes szakértők szerint a piacon a jövő év első felében naponta 2 millió hordóval termelhetnek többet a kívánatosnál.

Ugyanakkor egy olajipari vezető szerint egy árháború elindítása elég furcsának tűnik az OPEC részéről, mivel a legtöbb amerikai kitermelő fedezi magát az áringadozásokkal szemben, írja a Reuters név nélkül nyilatkozó forrásra hivatkozva.

Vagyis, ha az OPEC úgy dönt ma, hogy nem avatkozik be, és nem csökkenti a kitermelést, az további árcsökkenéshez vezethet. Ebben az esetben megnyílhat az út a 70 dollár, vagy akár ennél alacsonyabb szintek előtt is. Ne feledjük azonban, hogy az olaj már meglehetősen túladott, és innen bármikor sor kerülhet egy-egy gyors felpattanásra rövid távon.

Természetesen az Investor Trader kínálatában szereplő számos terméken keresztül lehet spekulálni az olajár mozgására. Aki pedig kíváncsi, hogy a profi szakemberek mit gondolnak az olaj helyzetéről, jöjjön el a soron következő ingyenes befektetési eseményünkre, ahol ezt a témát is érinteni fogják az előadók.

A Brent árfolyama (dollár/hordó) Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!