A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Új mélyponton az olaj

Vágólapra másolva!
Négyéves mélyponton zárt tegnap a WTI nyersolaj, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy az OPEC nagy tagországainak képviselői között nincs egyetértés az olajkitermelés lehetséges csökkentéséről. A hivatalos OPEC-ülés holnap kezdődik, melyen fontos döntések születhetnek, így mindenképpen érdemes lesz figyelni az eseményekre. 
Vágólapra másolva!
  • Folytatódik az olajár elmúlt hetekben-hónapokban mutatott látványos mélyrepülése. A WTI típusú nyersolaj tegnap bő 2 százalékos zuhanás után négyéves mélyponton zárt (74,09 dollár), ma pedig már 74 dollár alatt mozog az árfolyama. Ezzel néhány centre van attól, hogy új négyéves, napon belüli mélypontot üssön.
  • Társa, a Brent szintén négyéves mélypontok közelében található, miután ma 0,3 százalékos mínuszban, 78 dollár körül mozog.
Forrás: Investor.hu

  • A tegnapi esést nagy részben az okozta, hogy nem hoztak eredményt az előzetes tárgyalások az OPEC képviselői között az olajkitermelés csökkentéséről. A hivatalos OPEC találkozó csütörtökön kezdődik Bécsben, de a legnagyobb olajkitermelők között számon tartott Venezuela, Szaúd-Arábia, Oroszország és Mexikó képviselői már tegnap összeültek, ám nem jutottak dűlőre a kitermelés lehetséges mérsékléséről.
  • Az pedig nem túl jó előjel a hivatalos találkozó kezdete előtt, ha a nagy olajkitermelők között nincs egyetértés, aminek láthatóan a piac sem örült. Az olajár mélyrepüléséért ugyanis részben a túlkínálat okolható, és a várakozások most arról szólnak, hogy az OPEC-ülésen valamilyen megállapodás születik majd a kitermelés csökkentéséről.
  • Az egyre alacsonyabb olajár ugyanis egyre komolyabb kihívás elé állítja a nagy olajexportőröket, melyek költségvetésében jelentős súlyt képviselnek az olajbevételek. A venezuelai külügyminiszter a tegnapi ülésen elismerte, minden résztvevő komolyan aggódik a csökkenő olajár miatt. Kijelentése nem lehet meglepő, mivel országának olajbevételei idén már 35 százalékkal estek vissza, ami a venezuelal hozamok emelkedéséhez és az ország devizatartalékainak drasztikus csökkenéséhez vezetett.
  • Az iparági elemzők között sincs egyetértés arról, hogy valóban lépni fog-e az OPEC. Egyes szakértők szerint a piacon a jövő év első felében naponta 2 millió hordóval termelhetnek többet a kívánatosnál és a mostani várakozások szerint ennél optimista esetben sem dönthetnek jelentősen nagyobb mértékű kitermelés-csökkentésről a szervezet tagállamai. A bennfentes hírek szerint a szaúdiak maximum másfél millió hordónyi napi olajkitermelés-csökkentésre tesznek majd javaslatot, ami emiatt kevésnek bizonyulhat az olajár csökkentésének megállítására.
  • Ahogy mi is írtunk róla, elsősorban a világ legnagyobb olajkitermelőjének számító Szaúd-Arábia ellenezheti, hogy az olajárak segítségére siessenek. Ennek oka, hogy valószínűleg nem tetszik nekik a nagy amerikai olajforradalom, és így szeretnék kivéreztetni a nemhagyományos fúrási technológiákkal dolgozó amerikai kitermelőket.
  • Egy ehhez hasonló amerikai-szaúdi csörtére már volt példa régebben. A mostani helyzetet sokan az 1986-as árháborúhoz hasonlítják, melynek során a szaúdiak "megnyitották az olajcsapot", drasztikusan leverve az olaj árát, ami az amerikai olajipar mélyrepüléséhez vezetett. Akkor 10 dollárig zuhant az olajár, ami miatt számos amerikai kitermelő ment csődbe, és Szaúd-Arábia visszanyerte vezető szerepét a piacon.
  • Szakértők szerint, ha az OPEC úgy dönt, hogy nem avatkozik be, és nem csökkenti a kitermelést, az további árcsökkenéshez vezethet. Ebben az esetben megnyílhat az út a 70 dollár alatti szintek előtt. Ne feledjük azonban, hogy az olaj már meglehetősen túladott, és innen bármikor sor kerülhet gyors felpattanásokra.
WTI napi grafikon Forrás: Investor.hu

  • Ezek után érdemes lesz figyelni a csütörtöki fejleményeket, hogy miképpen döntenek majd az OPEC képviselői. Az ugyanakkor borítékolható, hogy jelentősen megnő majd az olajár volatilitása az események alatt, tehát nagyobb csapkodásba kezdhet az árfolyam. Aki profitálni szeretne az olajár mozgásából, annak kiemelt figyelemmel érdemes majd piacra lépnie. Természetesen az Investor Trader kínálatában szereplő számos terméken keresztül lehet spekulálni az olajár mozgására.
  • Aki pedig kíváncsi, hogy a profi szakemberek mit gondolnak az olaj helyzetéről, jöjjön el a soron következő befektetési eseményünkre, ahol ezt a témát is érinteni fogják az előadók.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!