A táplálékod legyen a gyógyszered – ez a mottója Ollé Sándor cukrász- és pékmesternek, a Piszke Öko Kft. alapító – tulajdonosának. A vállalkozó nem kisebb célt tűzött maga elé, mint azt, hogy biokenyérrel és péksüteménnyel látja el a vevőit. Olyan élelmiszerekkel, amelyek nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot, vegyszermaradványokat vagy mesterséges ételszínezékeket. Az általa készített termékek csak és kizárólag ellenőrzött minőségű természetes összetevőkből állnak, lehetőség szerint mellőzve az állati eredetű alapanyagokat is.
A tej-, cukor-, tojás-, élesztő- vagy gombaallergiával és egyéb ételérzékenységgel küzdő fogyasztók igényeit is kielégítő különleges termékeket előállító pékségét 1992-ben alapította. A vállalkozás ötmillió forint tőkéből kezdett működni. Ekkora összegből, mondja, ma már lehetetlen lenne elindítani egy ilyen üzletet.
Több mint két évtizeddel ezelőtt is csak úgy ment a dolog, hogy a kezdő, ötfős csapat mindent saját kezűleg végezett, beleértve a pékség felépítését is. Vagyis a vállalkozás szinte a semmiből keletkezett.
A piszkei cég az induláskor Németországban leselejtezett gépekkel kezdett működni, amelyek azonban itthon akkor még modern berendezéseknek számítottak. A pékség akkoriban szabvány termékeket, például fehérkenyeret, és egyéb hétköznapi pékárut állított elő.
1995-ben azonban „tudatváltás” következett be a vállalkozás életében. Attól kezdve elsősorban az egészségtudatos, illetve a különböző allergiákkal küzdő fogyasztók számára készültek az élelmiszerek a péküzemben, amely a mesterséges adalékanyagok teljes kizárása mellett tért át a bio alapanyagok és a bio gyártás technologiák használatára.
Így vezető szerepet kapott például a tejes kiőrlésű tönkölybúza, illetve a legtöbb pékségben méltatlanul mellőzött, rozs és zab. Ezek a hozzávalók ugyanis magas vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalmúak. Ezért az egészség megőrzését is szolgálják. Csakúgy, mint a termékek ízesítéséhez használt fűszernövények, köztük a kakukkfű, a medvehagyma, valamint a bazsalikom. Vagy éppen a természetes édesítők, mint a méz, illetve a barna nádcukor.
Az üzem a kezdetektől alapanyag-ellátási gondokkal küzdött. Emiatt a pékség mellé hamarosan egy malmot is épített a vállalkozó, hogy saját készítésű, frissen őrölt lisztből tudjon dolgozni a pékség. Az üzemben használt különleges lisztfélék tartósítása ugyanis nehezen megoldható.
Számos bio összetevőt viszont még ma is kénytelen Németországból beszerezni a cég, miután idehaza ma még kevés az ellenőrzött minőségű adalékmantes készítmény. Az alapanyag-beszerzési gondok ellenére ma már a pékség 180 féle organikus terméket gyárt, köztük mintegy 30 féle kenyeret.
A szakember megjegyezte: a 2008-as gazdasági válság némi késéssel a bio élelmiszerek piacán is visszaesést okozott. Az ilyen termékek ára ugyanis meglehetősen borsos, miután a hozzávalók sem olcsóak.
Az egyszerű tönkölybúza ára például kilónként csak 60 forint, míg a bio változaté 180 forint. Általában ez az arány jellemző a többi vegyszermentes sütőipari összetevő árára is. Így nem csoda, hogy a garantáltan vegyszermentes késztermék ára is sokszor többszöröse a kommersz cikkekének.
Az árakban egyébként az alapanyag után a második legnagyobb súlyt képezik a bérek és azok terhei, majd az adók következnek, a haszonkulcs pedig mindössze néhány százalék.
Azok viszont, aki úgy döntenek, hogy a magas ár ellenére megvásárolják az ilyen élelmiszereket, garantáltan megbecsülik, és az utolsó morzsáig el is fogyasztják azokat. Így a biopékáruk esetében nincs akkora pazarlás, mint az egyszerűbb kenyerek, zsemlék és egyéb árucikkek esetében – tapasztalta a szakember.
A 33 dolgozót foglalkoztató, családi vállalkozásként működő pékség ma már szinte minden nagyobb hazai városban rendelkezik értékesítési partnerekkel. Budapesten pedig saját mintaboltja is van a cégnek. A társaság üzletfelei azonban még ma is jellemzően a kisebb boltok.
A bevásárlóközpontok a sajátos ár-, és üzletpolitikájukkal ma még kevéssé nyitottak az ilyen készítmények befogadása és forgalmazása iránt – mondja a pékmester.