Az olcsó benzin pörgeti a kiskereskedelmet

autó benzinkút benzinkutas dolgozik Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY kútkezelő SZEMÉLY tankol autó benzinkút Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY kútkezelő SZEMÉLY Beregszász, 2014. november 27
Az olcsó benzin a kiskereskedelmen is sokat lendített
Vágólapra másolva!
Tavaly novemberben sorozatban tizenhetedszerre növekedett a hazai kiskereskedelem. Az olcsóbb benzinnek fontos szerepe van a bővülésben, hiszen üzemanyagból csaknem 9 százalékkal több fogyott.
Vágólapra másolva!

A teljes kisker-szektor bővülése éves szinten valamivel öt százalék fölött volt, a pozitív trendnek a benzinár pedig csak az egyik - bár fontos - összetevője. Jelentősen nőtt többek között a ruházati cikkek kiskereskedelme, a használtcikkek és az iparcikkek forgalma.

Az átlag alatt

A fentieknél jóval kisebb mértékben ugyan, de 2,7 százalékkal bővült az élelmiszerek kiskereskedelme is. És volt olyan szegmens is - például a gyógyszereké - ahol körülbelül ugyanekkora visszaesést mutatnak az adatok.

Nem lesz trendforduló

Az elemzők a belátható jövőben radikálisabb trendfordulóra nem számítanak, bár több kérdőjel is van a kiskereskedelem körül. Nem tudni például, hogy hogyan épül be az árakba a gyengébb forint, hogy mennyire marad tartós az alacsony olajár, vagy hogy a szabályozásbeli változások - amilyen például a vasárnapi nyitva tartást tiltó rendelkezés - hogyan befolyásolják majd a szektor forgalmát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!