Fontos változások a transzferárral kapcsolatban

Vágólapra másolva!
Január 1-jével változások léptek életbe a transzferárképzésben. A kulcsfogalmak: összehasonlító elemzés, ártartomány-képzés, interkvartilis.
Vágólapra másolva!

A transzferár az az elszámolóár, amelyen egy vállalkozás árukat vagy nem anyagi javakat ad át, illetve szolgáltatást nyújt kapcsolt vállalkozásoknak. Meghatározása lényegesen eltér a szokásos piaci ártól, amit független felek alkalmaznának egymás között. Mivel ez jelentősen befolyásolhatja az érintett vállalkozás profitját, visszaélésekre adhat alapot.

Az interkvartilist majdnem mindenkinek kötelező figyelembe venni

Eddig csak melegen ajánlott volt a statisztikai szűkítés, azaz interkvartilis alkalmazása, most már az esetek jelentős részében kötelező, írja a BDO Magyarország. Az interkvartilis a statisztikában használt alapfogalom, a szóródás mérésére szolgáló mennyiség, amely az első és harmadik kvartilis különbségének fele. A rendelet alkalmazása során a szokásos piaci ár meghatározásakor az összehasonlító elemzésben szereplő ártartománynak csak a szélső 25 százaléktól megszabadított középső, 50 százalékos része vehető figyelembe.

Az interkvartilist minden esetben alkalmazni kell, ha

  • az adózó a szokásos piaci árat viszonteladási árak, költség és jövedelem, ügyleti nettó nyereségen alapuló, vagy a nyereségmegosztásos módszerek valamelyikével határozza meg,
  • az összehasonlító elemzést adatbázis segítségével végzi el,
  • az összehasonlításra eredményül kapott minta pedig meghaladja a 10 vállalatot, illetve a kapott ársáv terjedelme több mint 15 százalékpont.

Siegler Zsófia, a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának transzferár tanácsadó partnere szerint ennek következményeként ha a kapcsolt tranzakcióban alkalmazott ár az összehasonlító elemzés során meghatározott interkvartilis tartományon kívül esik, nem tekinthető szokásos piaci értéknek. Ez pedig a társasági adóalap módosításának kötelezettségét vonja maga után. „Mostantól pedig kétséget kizáróan nem piaci mértéknek minősül a teljes ársávba beleeső, de az interkvartilis tartományon kívül található érték” – magyarázza.

A kiigazításokat igazolni kell

Szintén szigorúbb előírások vonatkoznak az idei évtől azokra, akik a transzferár meghatározása során az összehasonlító elemzést adatbázis segítségével végzik el, és az összehasonlíthatóság fokozása érdekében kiigazításokat alkalmaznak. E kiigazításokat az adózónak minden esetben megfelelő módon igazolnia kell, kitérve arra is, hogy az alkalmazott kiigazítás milyen módon szolgálja az összehasonlíthatóság fokozását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről