Nem tart már sokáig az olajáresés

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban a piac legfontosabb trendje minden kétséget kizáróan  az olajár zuhanása volt. Mint ilyen esetekben mindig, a piac szereplői most is a zuhanás lehetséges kimeneteleit latolgatják, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy tényleg az OPEC által vizionált 40 dolláros szintre kell berendezkednünk, vagy esetleg van esély egy jelentősebb emelkedésre is a közeljövőben. Lássuk, hát mire számíthatunk ebben az egész globális gazdaságot mélyen érintő kérdésben!
Vágólapra másolva!

Az olajár a 2014. év második felében hatalmasat zuhant, az augusztusban látott hordónkénti 100 dollár körüli szintek helyett ma már 50 dollár közelében jegyzik mind a Brent, mind a WTI típusú nyersolajat. Ennek következtében viszont nemcsak az olajtársaságok szenvednek, hanem számos, az olajiparral akár csak közvetett kapcsolatban álló szektor, vállalat és akár teljes országok is. Pont ezért a gazdasági élet egyik legfontosabb kérdése jelenleg, hogy vajon meddig esik még az olajár, és várható-e, hogy esetleg valamilyen mértékben visszaemelkedik a korábban látott szintek közelébe? Vagy lehetséges, hogy tényleg az OPEC által bejelentett 40 dolláros hordónkénti árfolyamra kell már berendezkednünk?

A zuhanó olajárnak ugyanis erős lökést adott november közepén az OPEC bejelentése, miszerint az olajkitermelés mértékét nem csökkentik, ezzel pedig elérve azt, hogy a túlkínálat következtében még tovább eshessen a fekete arany árfolyama.

A kérdést számtalan szakértő vizsgálja, Chad Mabry az MLC&Co. energia és természeti források kutató egységének munkatársa a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy az olajár legkésőbb 2015 első negyedévének végén eléri a mélypontját. Mabry szerint ugyanis 2015 második felére helyreállhat az egyensúly az olaj iránti kereslet és kínálat között, még pedig a kínálat csökkenésén keresztül.

Forrás: Investor.hu

A szakértő szerint a keresletben akkora rugalmasság van, hogy az vissza is emelheti majd az árfolyamot a nyersanyag előállítási határköltségének szintjére, az olajár tehát egészen 70 dollárig emelkedhet majd vissza. Véleménye szerint ebből főleg a kis és közepes kapitalizációjú olajvállalatok profitálhatnak majd. Ugyanakkor figyelmeztet arra is, hogy a visszapattanás minél később következik be, annál nehezebb lesz a határköltség elérésének az irányába.

A szakértő véleménye szerint tehát a jelenleg látott zuhanás mindenképpen rendkívüli. Ez főként az OPEC döntésének következtében előálló piaci átrendeződésnek köszönhető, és ennek pont a kellős közepén tartunk most. Az év második felére ugyanakkor jelentős változás várható, aminek következtében az olajár visszaemelkedése leveszi a terhet számos nehéz helyzetben lévő vállalat és ország a válláról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!