Vágólapra másolva!
Javulnak a magyar gazdaság fizetési statisztikái, ez azonban csak részben tudható be a javuló morálnak. A rosszul fizető cégeket ugyanis a szigorúbb fizetési feltételek ellensúlyozzák.
Vágólapra másolva!

2014-ben már csak a számlák egyharmadát fizették késve a cégek - igaz, a késedelmes fizetések esetén 41 napot kellett várniuk a számlakibocsátóknak, mire a pénzükhöz jutottak. A statisztikák azonban így is javulást jeleznek, egy évvel korábban ugyanis még a számlák 38 százalékánál mulasztották el betartani a fizetési határidőt - áll a Bisnode most kiadott elemzésében.

Csökken az átlag

Az összesített adatokból az látszik, hogy az átlagos fizetési határidő - ami Magyarországon az elmúlt években 29-30 nap körül mozgott - második éve fokozatosan rövidül, és jelenleg már csak 26 nap. A Bisnode szakemberei ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy ez önmagában nem jelzi azonban, hogy a cégek jobban fizetnének. A csökkenő átlagos fizetési határidők ugyanis részbe annak tudhatók be, hogy a rosszul fizető vállalkozások miatt szigorítottak a cégek fizetési feltételeiken.

40 eurós átalány

Ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy 2013 nyarán életbe lépett az a szabályozás, hogy késedelmes fizetés esetén behajtási költségátalányként 40 euro összeg számlázható ki. Ezzel ugyan a cégek többsége egyelőre nem él, de már maga a lehetőség is fontos visszatartóerővel bír, amikor a késedelmes fizetésnek nem pénzügyi okai vannak, hanem egyszerű figyelmetlenségre vezethető vissza.

Az építőipar a leglassabb

A szektoronkénti bontás nem tartalmaz meglepetéseket: a legtöbbet késő szektorok listáját az építőipar vezeti 29 napos átlagos fizetési késedelemmel, míg az ingatlanügyletek (28 nap) és a papíripar (23 nap) is a legtöbbet késő három iparág között szerepel. A legnagyobb fizetési határidővel eközben a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, az építőiparban, a vegyiparban, a mezőgazdaságban és a gépiparban kell számolni, ahol 35 nap feletti az átlagos számlafizetési határidő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről