Ezért népszerű a CNC forgácsoló képzés

kivándorlás, munkanélküliség
Budapest, 2011. augusztus 1. Álláskeresők várakoznak a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának Baross utcai kirendeltségében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a munkanélküliségi ráta 2011. második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról 10,8 százalékra csökkent. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Minden lehetőség adott ahhoz, ha valaki felnőttként új szakmát szeretne tanulni. Az utóbbi két évben az Európai Unió átképző programjain a targoncavezető, a szociális gondozó és ápoló, valamint a CNC forgácsoló képzések voltak a legnépszerűbbek. A képzési palettán több mint 300 tanfolyam van.
Vágólapra másolva!

A Profession.hu álláskereső portálon 3 targoncakezelői és 3 CNC forgácsolói állás kínálnak Pest megyében, a Jobinfo.hu oldalon pedig 118-at is találtunk. Az álláshirdetések nagyrésze Németországba és Ausztriába keres munkaerőt. A KSH 2013-as adatai szerint 350 ezerre becsülhető a külföldön munkát vállalók és kivándolók száma.

A targoncakezelő képzés is népszerű Forrás: MTI/Nyikos Péter

Az uniós programokban részt vevő 140 ezer ember közül 2011-2014 között több, mint 72 ezren tanultak új szakmát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az elmúlt két évben 46 221 átképzés történt, évente átlagosan 21 ezer álláskereső tanul új szakmát, vagy képzi magát tovább. 2014-ben ez a szám meghaladta a 24 ezret. Arról nem kaptunk adatokat, hogy az átképzésen részt vevők közül hányan találnak itthon állást és hányan külföldön.

Meghirdették a 2015-ös képzéseket

A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja már meghirdette a 2015-ös felnőttképzéseket. A képzési jegyzékben többek között 20 ember képezheti át magát ingyenesen műkörmösnek, 40 ember valutapénztárosnak, 20-an pedig faipari gépkezelők lehetnek és 20 ember bérügyintéző tanfolyamon is részt vehet.

Átképzéseket kínálnak a kormányhivatalokban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Baranya megyében találtunk olyan képzést, ahol ácsokat képeznek 960 órában és 140 óra német nyelvi képzést is biztosítanak 20 embernek. De szállodai recepciós képzés is indul 20 fő részére. Pincér és óvodai dajkaképzésre is 20-20 helyet biztosítanak.

A képzésekre általában túljelentkezés van – mondta az Origónak a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának egyik alkalmazottja. A szakembert azt mondta, az Ifjúsági Garancia Programmal országosan két év alatt 37 ezer 25 év alatti továbbképzését támogatják, 36 milliárd forintból. A 2015-ös képzések tavasszal indulnak. A jelentkezőknek szigorú kritériumoknak kell megfelelni. Példaként említette a baranyai munkaügyi központ alkalmazottja, hogy a programban azok vehetnek részt, akik legalább 4 hónapon keresztül regisztrált munkanélküliek. A képzésekre mindig vannak jelentkezők – soha nem fordult elő, hogy egy tanfolyam azért nem indult el, mert nem voltak elegen – tette hozzá.

Szabolcsban és Borsodban a legtöbb álláskereső

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint decemberben 391 ezren kerestek állást, ami 11 éve a legalacsonyabb szám. 2014 novemberében 53,5 ezer pályakezdő keresett állást. Arányuk az összes álláskereső között 13,1 százalékot tett ki, legtöbbjüknek 41,9 százalékuknak csak általános iskolai végzettsége volt.

Hat év alatt 450 ezer álláskereső átképzését támogatja a kormány Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A legtöbb pályakezdő fiatal továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nem tud elhelyezkedni.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is nyilvánosak a 2015-ös felnőttképzési tanfolyamok. Aranykalászos gazdaképzésre 16 embert várnak, de hentes- és cukrász- és vájárképzést is indítanak.

A fizetős OKJ-s képzések is népszerűek

Gyaraki Jánosné, az Átképző Felnőttképző Intézmény cégvezetője az államilag nem támogatott OKJ-s képzésekről azt mondta, kedvezményekkel és részletfizetéssel segítik a tanulókat. A három és több gyermeket nevelő szülőknek, az ötven év felettieknek, a GYES-en, GYED-en lévő szülőknek 10 százalékos kedvezményt adnak, és részletfizetést is biztosítanak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, a 2014-2020-időszakban, tovább folytatják a jelenlegi programokat és munkahelyi képzéseket is támogatnak. A programok keretében várhatóan 450 ezer álláskereső képzését tudják majd támogatni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!