A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Foglaljon helyet, mennyit keres jelenleg?

karrier állásinterjú munkahely
Vágólapra másolva!
Ma már senkit nem lep meg, ha az állásinterjún nekiszegeznek valamit, amit csak egy közös ismerős árulhatott el. Az sem ritka, hogy mielőtt valaki elküldi a motivációs levelét, alapos nagytakarítást végez a Facebook profilján. Értjük. A munkáltató zsákbamacskára fizet be. Szeretné legalább a füleit letapogatni, hogy felmérje, egyáltalán macska lapul-e abban a zsákban.
Vágólapra másolva!

Ez nem valódi infó

Mivel a bértörténetünk első pillantásra valóban árulkodó lehet a készségeinkről, a végzettségünkről, a munkatapasztalatunkról, a kérdést könnyű megindokolni. De hogy a munkáltató tájékozódni szeretne, nem változtat azon, hogy a pénztéma óriási társadalmi tabu. Nem feszegetjük beszélgetésben, nem feszegetheti egyetlen leendő főnökünk sem. Ha másképp volna, simán visszakérdezhetnénk, ugyan mennyit vitt haza az, aki előttünk dolgozott ugyanebben a pozícióban. Vajon milyen arcot vágnának? Ne próbáljuk ki.

Forrás: Thinkstock

Mindenki felnőtt

Alapvetően gyakori probléma, hogy az állásinterjún a jelölt belemegy a tekintélyt sugárzó oroszlán vs. halkszavú kis hangya felállásba. Pedig a helyzet ezzel szemben az, hogy egyenrangú felnőttek próbálnak megállapodni egy kölcsönösen hasznos és előnyös helyzetről. Ehhez mindketten kínálnak is, kérnek is. Azt próbálják megmutatni, miben tudnának segíteni a másiknak, de az is világos, hogy eközben egymásra lennének utalva. Érett felnőtteknek való szimmetrikus felállás. Minden más torzulás.

Képzeljük el a következő beszélgetést. Ha meggyőzőnek találjuk, nem ciki a tükör előtt gyakorolni.

HR-es: Mondja, József, mennyit keres jelenleg?

Jelölt: Ebben a pozícióban bruttó […] forintot szeretnék kapni, nem tudom, ez önöknek hogy hangzik.

HR-es: Nekem jól, de nem én vagyok a döntéshozó. Viszont szeretném tudni, mekkora a fizetése ebben a pillanatban.

Jelölt: Megértem, ha minél többet szeretnének megtudni egy potenciális kollégáról. Ezzel együtt úgy hiszem, a helyes válasz az, hogy itt bruttó […] forintot szeretnék kapni.

HR-es: Szükségünk van az információra, József.

Jelölt: A könyvelőm lenyakazna, ha kiadnám az anyagi helyzetemet. Ezt biztosan ön is megérti. Szerencsére ha reálisnak látják a bruttó […] forintot, van értelme folytatni ezt a beszélgetést.

HR-es: Rendben. Bruttó […] forint. Felírtam.

Hiszen a HR-es szándéka csak egy forgatókönyv, nem a cég teljesítménye áll vagy bukik rajta. Egyetlen jelöltnek sem kell elnézést kérnie azért, mert megtartja magának, mennyi pénzből él. Sőt. Micsoda neveletlenség volna, ha belemenne a témába! Ennyi erővel egymás súlyát is megvitathatnák.

Etikusabb a bérigényt felmérni

„Egyáltalán nem biztos, hogy releváns, mennyit keres egy pályázó jelenleg vagy az utolsó munkahelyén – véli Tóth Ágnes szenior toborzási kiválasztási tanácsadó. – Elképzelhető, hogy olyan cégtől érkezik, amelynek egészen más a bérstruktúrája. Az is, hogy az itt célba vett pozíció ott nem létezik, ezért a váltás akkor is előrelépés, ha ezt a számok nem mutatják meg. Magam is úgy vélem, etikusabb a bérigényéről kérdezni a jelöltet, mint a keresetéről.”

A bankszámlaforgalom nem szakmai kérdés. Egy analógia: aki a lakását kínálja, nem köti az érdeklődők orrára, mennyit ajánlott a többi érdeklődő, vagy ha igen, attól kezdve lőttek az egyensúlynak a tárgyalásban. Aki a recruiternek kiejt egy számot, elvesztette a csatát. Annál tíz százalékkal többre akkor sem számíthat, ha öt perc alatt beleszeret a teljes menedzsment. Hiszen ők már megemelték az összeget, mi kell még?

Nyugodjunk meg, csak az excelbe kell

Valójában praktikus haszna lenne a válasznak: ha a jelöltek rámutatnak egy számra, és ez mind egymás alá kerül az excelben, elég végigdarálni azt az oszlopot a gyorsszűréshez. Ezzel szemben egy komoly vállalatnak nem lehet radarjában az olcsó, de minden másban másodlagos, milyen munkaerő. Az együttműködés komplex és szövevényes, eleven folyamat – akkor pedig mi értelme volna egyetlen szempontra korlátozni, ki felel meg a célra?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!