Pontot tettek az italkereskedők mizériájának végére

Gyilkos kocsmajátékok tinédzserek az alkohol bűvöletében: durvulnak a kihívások
Vágólapra másolva!
Húszmillió forintra csökken az alkoholok jövedéki biztosítéka. Korábban a biztosítékot emelni akarták, aztán sávossá tenni, de elnéztek egy határidőt.
Vágólapra másolva!

Húszmillió forintra csökken az alkoholok jövedéki biztosítéka, miután az országgyűlés kedden elfogadta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János és parlamenti államtitkára, L. Simon László erre vonatkozó törvényjavaslatát. A két fideszes politikus előterjesztését 157 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 29 tartózkodás mellett hagyta jóvá a parlament.

Csökkentették

A törvénymódosítás alapján az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek jövedéki biztosítéka az idén 20 millió forint lesz. Ez tavaly 22 millió forint volt.

Megemelték

A jövedéki biztosíték körüli mizéria régóta húzódik. 2014 novemberében, az adótörvények elfogadásakor a parlament úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli. Ezzel az emeléssel kinyírták volna a kisebb kereskedőket, akik ekkora jövedéki biztosítékot nem lettek volna képesek kigazdálkodni.

Először emelni akarták a jövedéki biztosítékot Forrás: Thinkstock

Sávosították

Néhány héttel később, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor a képviselők módosítottak az eredeti tervezeten, és "a kis- és középvállalkozásokat segítendő" úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét.

Elnézték

A módosítás csak 2016 január elsejével lépett volna életbe, a korábban elfogadott szabályozást viszont érintetlenül hagyták, ezért 2015-ben minden kereskedőre a megemelt, 150 millió forintos jövedéki biztosíték lett volna érvényben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!