A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Merev álláspontok miatt nincs megegyezés

görögország válság greece
A Greek national flag flutters next to a statue of ancient Greek goddess Athena, in Athens May 21, 2015.
Vágólapra másolva!
Szerda estétől csütörtök reggelig több fordulóban tárgyaltak magas, illetve szakértői szinten Athén és hitelezői a görög adósságkérdés rendezéséről, de nem tudni, hogy milyen eredménnyel. Ugyanakkor úgy hírlik, hogy az eurózóna pénzügyminisztereinek szerda esti ülése alig egy órán át tartott és eredmény nélkül zárult. Ma folytatódhatnak a tárgyalások.
Vágólapra másolva!

Szerdán több tárgyalási forduló után az Európai Unió egyik illetékese arról beszélt, hogy a nemzetközi hitelezők csalódottak a nyugdíjrendszer, az áfa és a társasági adórendszer átalakítására tett görög javaslatok miatt. Eddigi információk szerint

a trojka tagjainak nem tetszik, hogy Athén inkább a bevételek növelésével próbálja javítani a költségvetési egyensúlyt, ahelyett, hogy költségcsökkentő intézkedéseket jelentene be.

A hitelezők ezután ellenjavaslatot tettek, amelyek értesülések szerint az áfa megemelésére és a költségvetési kiadások csökkentésére vonatkoztak. Ezt az ellenjavaslatot a görög fél állítólag elutasította.

A Financial Times értesülései szerint a legnagyobb vita az Athén által felajánlott nyugdíj-megtakarítások ügyében merült fel a felek között. A hitelezőket képviselő intézmények nem értenek egyet azzal, hogy a nyugdíj fejezetben a görög kormány alapvetően a nyugdíj- és egészségügyi hozzájárulások növelése, és nem bizonyos indokolatlannak tartott jogosultságok megvonása révén kíván megtakarításokat elérni - írja a Bruxinfo.

Hasonlóan kritika tárgyát képezi a hitelezők képviselői részéről a társasági adó emelése és egy egyszeri 12 százalékos társasági nyereségadó kivetése, mert attól tartanak, hogy ezek az intézkedések a recesszió felé hajtják a gazdaságot.

Szerda este újabb kísérlet történt az ellentétes vélemények közelítésére. Összeültek az euróövezet pénzügyminiszterei, de az úgynevezett Eurócsoport tanácskozása alig több mint egy óra után félbeszakadt.

Egyre fogy az idő

Már csak 5 nap maradt a június 30-ai határidőig, amikoris a görögöknek 1,6 milliárd eurót kellene átutalnia az IMF felé hiteltörlesztés gyanánt, mert ha ez nem történik meg, akkor technikailag beáll a csőd. A mostani tárgyalások fő momentuma és eredménye az lehetne, ha sikerül olyan megállapodásra jutni, amely következményeként a görögök hozzájuthatnának a mentőcsomagból fennmaradó 7,2 milliárd eurós összeghez.

Értesülések szerint csütörtökön már reggel hat órakor technikai szintű újabb egyeztetést kezdődött, majd magasabb szinten 9 órakor folytatódnak a tárgyalások. Az euróövezeti pénzügyminiszterek ezután a tervek szerint 13 órakor ülnek össze, néhány órával azelőtt, hogy megkezdődik az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozója.

Ha csütörtökön sem változik a helyzet, egyes találgatások szerint Donald Tusk az EU-csúcs margóján valószínűleg egy újabb eurócsúcsot hívhat össze, hogy legfelsőbb szinten próbáljanak dűlőre jutni a görögökkel - írja a Bruxinfo.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!