Meghalt a Playmobil atyja

(FILES) A photo taken on August 27, 2010 in Zirndorf, southern Germany, shows Horst Brandstaetter, founder of German toy company Geobra Brandstaetter that produces Playmobil, the small plastic figures loved by children the world over. Brandstaetter has died aged 81, on June 3, 2015, the company announced on June 8, 2015. AFP PHOTO / DPA / DANIEL KARMANN +++ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Meghalt Horst Brandstätter, a Playmobil figurákat gyártó cég tulajdonosa, aki az ötvenes években Európába hozta a hulahoppkarikát. Mára 2,8 milliárd Playmobilt adtak el, a vállalat 2014-ben 186 milliárd forint bevételt termelt.
Vágólapra másolva!

81 évesen elhunyt Horst Brandstätter, akinek a cége a Playmobil játékfigurákat gyártja, és aki az 50-es években Európába hozta a hulahoppkarikát, tudósít a Nytimes.com.

Hat évtizedig vezette a céget

Horst Brandstätter 1933-ban született, a németországi Zirdorfban. 21 évesen kapcsolódott be a családi cég működésébe, amit még a 19. században alapítottak. Idővel a vállalat vezetését is átvette két nagybátyjától, majd a céget haláláig, hat évtizeden keresztül igazgatta.

Fém helyett műanyag

Rugalmas üzletember volt, vállalata, a Brandstätter-csoport üzleti modelljét többször igazította hozzá a változó piaci környezethez és igényekhez.

Például ezért álltak át az 50-es években a fémjátékok gyártásáról a műanyag játékokra.

Importálta a hulahoppkarikát

Ahogy nemzedékének sok német vállalkozója, rengeteg ötletet importált az Egyesült Államokból. Így hozta Európába 1958-ban a hulahoppkarikát. Legnagyobb üzleti sikere a Playmobil volt, a figurák megszületése fia, Conny Brandstätter szerint apja takarékosságra való hajlamának volt köszönhető.

Takarékoskodás miatt kezdett Playmobil figurákat gyártani Forrás: AFP/Daniel Karmann

Takarékoskodtak a műanyaggal

Az 1970-es években az olajválság miatt ugyanis megemelkedett a műanyagok ára. Brandstätter magához hívatta a főtervezőjét, és azt kérte tőle,

találjon ki olyan játékokat, amikhez kevesebb műanyagot kell felhasználni, mint a hulahoppkarikákhoz és más nagy játékokhoz.

2,8 milliárd Playmobil

Így jöttek létre az első Playmobil figurák, amiket állítólag gyermekrajzok és régimódi karácsonyi figurák ihlettek. Az első három modell egy indián, egy építőmunkás és egy lovag volt.

A cég jelentése szerint napjainkra 2,8 milliárd darab Playmobil játékot adtak el. A cégnek 12 leányvállalata van, 2014-ben 595 millió euró (ez körülbelül 186 milliárd forint) bevétele volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!