A rendezvényt szervező Szega Foods több évtizedes sajtkereskedői tapasztalatát felhasználva, valamint az országok nagykövetségeivel együttműködve választotta ki azokat a sajtokat, amelyek beleillenek az „Európai sajtok és a gasztronómia” mottóba és részt vesznek a megmérettetésben.
Tehéntejből készült röglyukas keménysajtot, a Patert nevezte be a nemzetközi versenyre a Magyaralmási Agrár Zrt. A vállalat 2014 óta foglalkozik sajtkészítéssel. A tejet saját tehenészeti telepükről szállítják az üzembe, amelyben a 180 millió forintos pályázati beruházásnak köszönhetően napi négyezer liter tejet dolgoznak fel. „Próbáljuk értéknövelő módon értékesíteni a tejet. Régi recepteket kutattunk fel és formáltuk a mai ízlésre” – avatott be Bognár Gábor sajtkészítő.
Számos tejipari terméket gyárt a vállalat a sajtok mellett: túrót, tejfölt, kefirt, joghurtot és vajat. A modern gépek ellenére termékeik nagy része kézműves, hiszen hagyományos technológiai eljárással készítik a tradicionális jellegű hazai sajtokat.
A vállalat tejfeldolgozó üzemében jelenleg nyolcan dolgoznak, és külső szakértők bevonásával folyamatosan fejlesztik a termékeiket. A Pater baktériumflórája is saját fejlesztés eredménye. A hagyományos eljárás lényegét megtartva készítik a Patert. A nyers sajtot hosszú ideig, legalább hathétig fenyődeszkán érlelik, és mindenféle hozzáadott adaléktól mentesen kerül a vásárlókhoz, jelen esetben pedig a zsűri és a közönség elé.
A harmadik Nemzetek Sajtversenyét hétfőn nyitották meg, a selejtezőt szeptember 8-ig levezénylik. A következő és egyben utolsó forduló pedig már a 24. Budai Borfesztivál közönségén múlik. A rendezvényen mindenkinek lehetősége nyílik megkóstolni a tradicionális sajt különlegességeket, majd a nemzeteksajtversenye.hu oldalon voksolhat a számára legfinoabb sajtra. Amelyik a legtöbb szavazatot kapja, elnyeri a „Magyarország Kedvenc Sajtja” címet.