Méltatlansági eljárás indult a pénzügyőrök ellen

Kárpátalja csempészet magyar-ukrán határ
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal – a Központi Nyomozó Főügyészség információi alapján – pénzügyőrhöz méltatlan cselekmény miatt eljárást indított 18 záhonyi munkatársa ellen, közölte a NAV szóvivője.
Vágólapra másolva!

A NAV közreműködésével a múlt héten büntetőeljárás indult a szervezet hivatásos állományába tartozó pénzügyőrök ellen, írja közleményében Suller Attila. A Záhonyban szolgálatot teljesítő pénzügyőröket a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vette a Terrorelhárítási Központ közreműködésével, mivel a megalapozott gyanú szerint jogtalan előnyért segítették a cigarettacsempészeket.

A TEK videót is készített az akcióról:

A 18 pénzügyőr közül kilencet előzetes letartóztatásba, nyolcat házi őrizetbe helyeztek, további egy gyanúsított pedig szabadlábon védekezhet.

Az alapos gyanú szerint a pénzügyőrök megszegték hivatali kötelességüket,

így a büntetőeljárás mellett a munkáltatói jogkör gyakorlója ellenük méltatlansági eljárást indított, amelynek a lezárása után a vonatkozó jogszabályok alapján a szolgálati jogviszonyuk megszüntethető.

A kormányfő rendelte el a vizsgálatot

Az Origo cikke után rendelt el vizsgálatot Orbán Viktor, miután portálunk beszámolt arról, hogy az ukrán határnál a cigarettacsempészésben a magyar határőrök is érdekeltek.

Cigarettacsempészek nyomában az Origo

Az ukrán-magyar határon idén eddig közel 800 ezer doboz cigarettát foglaltak le. A csempészek csónakban, hordóban, gyalog, kocsin, vagy éppen drónon hozzák az olcsó cigarettát, ami a határ túloldalán akár tízszer olcsóbb, mint itthon. Az Origo a záhonyi határátkelőnél járt. A riport első részét itt, míg a másodikat itt olvashatja.

A Központi Nyomozó Főügyészség múlt héten közölte, hogy az ukrán határ mentén zajló cigarettacsempészet támogatásával gyanúsítják a NAV 18 pénzügyőrét. A hatóság hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt hallgatta ki a pénzügyőröket a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről