A 60-as évekig az olcsó, töltött lukas zsemle belterjes különlegességnek számított, csak a beavatottak előtt ismert recept alapján készülő zsidó specialitásnak. Ez akkor vett 180 fokos fordulatot, amikor Daniel Thompson megszerkesztette a bagelgyártó gépet. Thompson a New York Times szerint szeptember elején, 94 évesen hunyt el, de a hírt csak a múlt héten erősítette meg a család.
A találmány megnyitotta a bagelgyártást a tömegek előtt, attól kezdve bárki elkészíthette a péksüteménygyűrűt. Thompson az összetevőkön is módosított: míg korábban az állagot is, az ízt is szigorú receptúra határozta meg, ma már kizárólag a forma definiálja és fogja össze a rengetegféle bagelfajtát. A fahéjas, az áfonyás és a tökös bagel a legnépszerűbbek.
Daniel Thompson Winnipegben született és Kaliforniában nevelkedett. Három gyermekéből kettő viszi tovább a családi céget.