Érdekes folyamatok zajlanak az olajpiacon

olaj olajfinomító
A Yemni employee looks as flames and smoke billow from the Aden oil refinery company in Yemen's port city of Aden on September 29, 2015, the day after it reopened following a six-month halt of service due to clashes between Popular Resistance Committees and Shiite rebels. AFP PHOTO / SALEH AL-OBEIDI
Vágólapra másolva!
Érdekes folyamatokat lehet megfigyelni az olajpiacon, mégpedig a WTI és a Brent olaj ármozgása kapcsán. Úgy tűnik, egyre jobban nyílik az olló a két termék között, ami izgalmas kérdéseket vet fel.
Vágólapra másolva!

Az alábbiakban a Hozam Vadász blogon publikáló Szalay Nagy Norbert blogbejegyzését tesszük közzé.

Az elmúlt hetekben az amerikai WTI és az európai Brent típusú olaj közötti árfolyamkülönbség kellőképp lecsökkent. Ha ránézünk a grafikonra, ami a két olajtípus közötti differencia alakulását jelzi, akkor feltűnhet, hogy ez a rés jelenleg igen alacsony szinten, 3 dollár környékén mozog. Ezzel szembemenve természetesen az is szemet szúrhat, hogy volt már arra is alkalom, hogy a hordónkénti WTI magasabb áron forgott, mint a Brent, de ez közel sem egy jellemző állapot.

Forrás: Hozam Vadász

Amennyiben arra számítunk, hogy a két termék közötti olló ismét nagyobbra fog nyílni – ebben az esetben a Brent emelkedésére és a WTI gyengülésére gondolhatunk -, akkor az a tőzsdei kereskedők számára egy érdekes stratégia mellett lenne megjátszható, mégpedig egy Brent vételi és egy WTI eladási pozícióval. Ebben az esetben a szintek, illetve a külön-külön számított mozgásuk nem lenne érdekes, mivel ebben az esetben a két nyersanyag egymáshoz viszonyított teljesítményéből, a jegyzett árak távolodásából lehet nyereségre szert tenni vagy rosszabb esetben bukni, hisz tőzsdei kereskedés lévén ezzel a kockázattal mindenképp számolni kell.

Forrás: Hozam Vadász

A következő ábra talán kicsit jobban szemlélteti, hogy miért pont most figyelt fel erre a lehetőségre az elemző. Ha végigvesszük, hogy az elmúlt hónapokban mekkora volt az átlagos különbség a két termék ára között, akkor feltűnik, hogy a mostani állás jellemzően 1-2 dollárral a megszokott átlag alatt van. A 2015-ös év eddigi részében az átlagos különbség több mint 5,5 dollár volt, szemben a mostani 3,06 dolláros réssel!

Forrás: Hozam Vadász

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről