A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNPongrácz Bence
12:10CselgáncsHifumi Abe-Bence Pongracz
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNPupp Réka
12:50CselgáncsReka Pupp-Sosorbaram Lkhagvasuren
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Megijedt az Európai Központi Bank

ECB EKB Frankfurt Európai Központi Bank euró jegybank
Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban
Vágólapra másolva!
Aggasztó jeleket mutat az európai kötvénypiacon tapasztalható eladási hullám - adott hangot véleményének Benoit Coeuré, az EKB igatósági tagja egy tegnapi zárt ajtók mögött tartott egyeztetésen a Reuters tudósítása szerint. Éppen ezért a tettek mezejére lép a jegybank.
Vágólapra másolva!

Aggasztó jelek

Az Európai Központi Bank márciusban indította be havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját, mely 2016 szeptemberéig tartana. A várakozások és a beindult vásárlások miatt is az európai állampapírhozamok április elejére rekordmélységbe zuhantak, a német 10 éves 'bund'-ot például 5 bázisponton lehetett már megvásárolni. Az elmúlt egy hónapban viszont drámai átrendeződés ment végbe ezen a piacon, múlt héten már 70 bázispont fölött kereskedtek a német 10 éves állampapírral.

A német 10 éves állampapír hozamalakulása az elmúlt egy hónapban Forrás: Stooq.com

Pont ez a mozgás ijesztette meg az európai jegybankárokat. Benoit Coeuré, az EKB igatósági tagja pont a mozgások hevessége miatt aggódik.

Maga az áresés nem aggaszt, hisz az egy normális piaci korrekció. Sokkal inkább a mozgás gyorsasága, ami miatt aggódok

- mondta Coeuré azon a bizonyos hétfői megbeszélésen a Reuters tudósítása szerint.

Benoit Coeuré, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja Forrás: Jason Alden | Bloomberg | Getty Images

Ideiglenesen növekedhet a pénzpumpa

A fenti aggodalmak miatt májusban és júniusban a korábban beírgért 60 milliárd eurós kötvényvásárlások helyett akár több kötvényt is vásárolhat az EKB - jelentette be Coeuré. A jegybankár szerint csak a szezonális hatásokat akarják ezzel kiegyensúlyozni, hisz egyre inkább benne vagyunk az alacsony likviditással is jellemezhető nyári szezonban. Az EKB éppen ezért akarja jobban megtámasztania a piacot, és majd szeptemberben a többletvásárlást értékesíteni tudja majd a piaci szereplőknek, amikor is visszatér a megszokott likividitás a piacokra. Így gyakorlatilag csak átcsoportosításokról, kvázi előrehozott vásárlásokról van szó.

Az ideiglenesen bővülő pénzpumpa hatására az euró egyből reagált, hisz az EURUSD árfolyama több mint 1 százékot zuhant 1,1300-ról 1,1170 közelébe. Azóta lassú visszakúszást látni 1,12 fölé. A mozgás teljesen jól illik a múlt csütörtökön az Investor által megírt elemzésbe, mely szerint jelentősebb dollárerősödés jöhet a következő hetekben.

EURUSD 15 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

A német 10 éves állampapír 9 bázispontos eséssel reagált a mai bejelentésekre, de a DAX-index is szinte felrobbant a hírekre, két órányi kereskedés után közel 2 százalékos pluszban 11 820 pontnál jár a kereskedés, ráadásul a napos grafikon is egyre bíztatóbb, miután a DAX kezdi maga után hagyni az elmúlt hetekben kialakult csökkenő trendcsatornát. Így akár újra képbe kerülhetnek az újabb történelmi csúcsok 12 400 pont fölött.

DAX-index napos árfolyamgrafikon és a csökkenő trendcsatornából való kitörés Forrás: Investing.com, Investor.hu
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!