A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bíróság elé áll egy korrupt ex-NAV-os

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek a NAV egyik volt osztályvezetője és kilenc társa ellen. A vádlottak áfacsalásra alkalmas cégeket szereztek meg, a NAV-os segített kiválasztani őket, ha kellett, a vállalatokat áthelyezték a volt osztályvezető illetékessége alá. Összesen 90 millió forintos kárt okoztak, ebből 24 milliót sikerült lefoglalásokkal visszaszerezni.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség vádiratot nyújtott be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy regionális igazgatóságának áfa-ellenőrzési osztálya volt vezetőjével és 9 társával szemben a Fővárosi Törvényszékre, olvasható a Főügyészség közleményében.

Áfát igényeltek vissza

A vádirat szerint a vádlottak

megállapodtak abban, hogy általános forgalmi adó jogosulatlan visszaigénylésére felhasználható cégeket szereznek meg

azért, hogy e gazdasági társaságokkal tényleges gazdasági tevékenységet nem végezve, a nevükben fiktív, visszaigénylésre jogosító áfabevallásokat nyújtanak be az adóhatósághoz, és az adóhatóság által ennek következtében kiutalt összegekből részesednek.

Áthelyezték a cégeket

Megállapodásuk lényegi eleme volt, hogy az így megszerzett gazdasági társaságok székhelye – a volt osztályvezető személyére és munkakörére figyelemmel – a NAV regionális igazgatóságának illetékességi területére essen,

ha ez nem így volt, akkor közvetítőiken, illetve a gazdasági társaságok ügyvezetőin keresztül a cégek székhelyét ennek megfelelően megváltoztatták.

Segített kiválasztani a cégeket

A vád szerint a volt osztályvezető a cselekmények elkövetéséhez – munkaköri kötelességét megszegve, a kiutalt általános forgalmi adó összegéből részesedve – oly módon nyújtott segítséget, hogy az elkövetéshez felhasználható társaságok kiválasztásában segített, paramétereiket a rendelkezésére álló adóigazgatási nyilvántartásokban ellenőrizte, valamint a bevallások benyújtásának időpontját, az azokban szerepeltetett összegeket és a bevallás esetleges ellenőrzésével kapcsolatos teendőket egyeztette társaival.

Ha kellett, a volt osztályvezető illetékessége alá helyezték át a cégeket Fotó: Bielik István - Origo

90 millió forint

A cselekményekkel az állami költségvetésnek okozott összesen 89 404 000 Ft vagyoni hátrányból lefoglalással 23,8 millió forint megtérült.

Ha az adóhatóság a benyújtott további fiktív áfabevallásokban feltüntetett összegeket kiutalta volna, akkor az állami költségvetést további 60,5 millió forint kár érte volna.

Hosszú a bűnlajstrom

A Központi Nyomozó Főügyészség a NAV volt osztályvezetőjét folytatólagosan, vezető beosztású személy által, az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, bűnsegédként, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és bűnsegédként, részben folytatólagosan elkövetett, hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!