A cég szippantson magába, szórakoztasson…

Richard Branson angol vállalkozó
Richard Branson
Vágólapra másolva!
A Virgin Group sokszoros milliárdosa cseppet sem szokványos utat járt be, és bár nyolc különböző vállalatot tett szuperjövedelmezővé nyolc különböző iparágban, az oktatással alaposan a baja.
Vágólapra másolva!

Amikor belevetette magát az üzleti tanulmányokba, Richard Branson a diszlexia és a figyelemzavar speciális elegyével küzdött. Saját bevallása szerint ha kivárja, és addig marad az egyetemen, amíg ilyen adottságok mellett mindent szabályosan elsajátít, valószínűleg egészen más irányt vesz az élete.

Richard Branson Forrás: AFP/Paul Ellis

Sikere sokkal inkább az életfilozófiáját tükrözi, ahogy Like a Virgin: Secrets They Won't Teach You at Business School című motivációs könyve. Ugyaninnen, az

Ezeket a titkokat biztos nem tanítják az egyetemen

kötetből való az alábbi nyolc idézet is.

Egyébként a gimnáziumi igazgatója azzal búcsúzott tőle annak idején, vagy börtönben köt ki, vagy milliomos lesz.

Amikor az ember kipróbál valami újat, sosem tudhatja, mi lesz a vége. Minden kísérleti."

A banális ügyekbe is kihívás belevágni, biztonsági sikergarancia pedig semmire nincs. Branson egész karrierje kőkemény voks a kockázat mellett. Ha nem tett volna próbát ismeretlen vizeken, nem is jut olyan magasra, ahová a legtöbben csak szeretnének. Kitűzi a célt, és nem nyugszik, amíg nem hagy nyomot.

Mindenkiből a legkiválóbb formáját hozza ki, ha csak egy kicsit is nagyobb hatáskört kap, mint amilyenre számít."

Branson szerint ha annak idején úgy áll hozzá a feladataihoz, "Ja tényleg, hiszen üzletember vagyok", sosem születik meg a csoport repüléssel foglalkozó üzletága 1984-ben. A fölényeskedés helyett ahányszor kihívással találkozott, egyszerűen odáig gyúrta magát, amíg megfelelt.

Ha a semmiből húzunk fel egy céget, a delegálás művészete legalább olyan fontos hozzá, mint az erőteljes személyiség."

Branson cégkultúrájában alapelem, hogy a vezetőknek bízniuk kell a munkavállalókban. Ez nem azt jelenti, hogy a lovak közé kell dobni a gyeplőt, de azt igen, hogy a kollégáknak át kell érezniük a felelősséget és a bizalmat.

Nem szabad szégyellni a kudarcot. Tanuljunk belőle és kezdjük újra."

Branson is azok közé tartozik, akik szerint értékesebb tanulságot nyújt a sikertelenség, mint a siker. Csak miután alaposan kielemeztük érthetjük meg, mit rontottunk el. Valószínűleg nem fogjuk kétszer elkövetni ugyanazt a hibát. Ennyivel is közelebb léptünk a sikerhez.

Járni sem úgy tanulunk meg, hogy ismerjük a szabályait. Hanem azzal, hogy próbálkozunk és újra meg újra elesünk."

Branson nagy tulajdonpárti, így hát az az azonosulásnak is hatalmas barátja. Tudja, hogy akkor számíthat a munkatársaira, ha azok a magukénak érzik a vállalkozást.

Azt tanuljuk meg a legalaposabban, amit a gyakorlatban próbálunk ki."

Richard Branson szívesen és bőkezűen fektet a munkavállalóiba, mindig támogatja őket abban, hogy elmélyítsék a tudásukat. Mindez sokszorosan kamatozik abban, hogy nem akarnak máshol dolgozni, az önként nyújtott kemény munkában, sőt abban is, hogy erősen felnéznek a főnökükre.

A cég szippantson magába, szórakoztasson, ébressze fel a kreatív ösztönöket."

Soha senki ne írhassa le a céghez fűződő kapcsolatát annyival, hogy felvették, havonta egyszer pedig utalnak a számlájára, véli Branson. Járjanak dolgozni szenvedélyesen, adják bele a közösbe a munkájukat szenvedélyesen, és legyen idő bulizni is. Szenvedélyesen.

A jó munkaerő nem az üzlet legfontosabb eleme. A jó munkaerő maga az üzlet!"

Bransonnak meggyőződése, hogy az üzleti működés valódi motorja mindig az emberi tényező. Úgy is tekint a cégeire, mint olyan csoportra, ahol a legfőbb érték maga az ember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!