A miniszter szerint el tudják érni azt a célt, hogy több sertéshús fogyjon Magyarországon. Jelenleg 23 kilogramm az egy főre jutó fogyasztás,
az áfacsökkentés a családok számára 25 milliárd forintot megtakarítás,
amiből több húst lehet vásárolni. Fazekas Sándor úgy látta, hogy az áfacsökkentés életszínvonal növekedést hozhat, és fehérítheti a területet.
Hozzátette: az elmúlt években a legnagyobb problémát az ágazatban a feketén behozott termékek jelentették, amelynek nagysága 20-30 százalék között lehet, ez után nem fizettek adót, és ez versenyhátrányt jelentett a kereskedőknek, a feldolgozóknak, de különösen a gazdáknak.
A miniszter bízik abban, hogy az ágazat tisztulásával rendbe tudják tenni a sertéshús ágazatot, szerinte a tapasztalatok alapján más területekre is lehet majd következtetést levonni, például a tejtermékeknél, a pékáruknál, a zöldség-gyümöcsnél, ahol magas a feketegazdasági arány.
Csepeli Lajos, a Coop Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke a műsorban elmondta, hogy a sertéshús áfacsökkentést a fogyasztói áraikban érvényesítették, az
idén eddig 20-25 százalékkal növekedett a tőkehús forgalmuk, miközben nem csökkent a baromfihús eladás.