Újabb pánik a tőzsdéken

Kína tőzsde pánik
Vágólapra másolva!
Az olajárak alakulása ismét csapást mért a tőkepiacokra. A kis megnyugvásokkal év eleje óta tartó zuhanás újabb lendületet vett szerda hajnalban. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Megfulladunk az olajban

Hatalmas mínuszokkal indult a kereskedés az ázsiai piacokon ma hajnalban, és a trend a kereskedés első óráiban semmit sem változott. Nem sokkal 7 óra előtt a japán Nikkei 3 százalék fölötti, a hongkongi Hang Seng kevéssel 4 százalék alatti, a kínai Sanghai Composite másfél százalék körüli veszteségben járt.

Az újabb pánik – ahogy az év eleje óta már sokadszor – az olajpiacról indult:

az észak-amerikai féltekén irányadó WTI a hajnali ázsiai kereskedésben már a 27 dollárt közelítette, amelyre 2003 óta nem volt példa. Az északi-tengeri Brent jegyzése 28,5 dollárra süllyedt.

A félelmek azt követően erősödtek fel, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) tegnap közzétett friss jelentése szerint az idén a túlkínálat mérséklődik ugyan, de nem szűnik meg.

A közölt adatokat a piaci szereplők újabb figyelmeztetésként értékelték: "meg fogunk fulladni az olajban". Az elhúzódó túlkínálat ugyanis már így is komoly tárolási problémákat okoz.

Ez vár ránk ma

Ma egy, a tőkepiacok által kiemelten figyelt adat várható:

az Egyesült Államokból a fogyasztói árak decemberi alakulásáról számolnak be.

Az elemzői előrejelzések szerint az év utolsó havában novemberhez hasonlóan stagnáltak az árak.

A svájci Davosban

megkezdődik a Világgazdasági Fórum szokásos éves tanácskozása,

sorrendben a 46. A fő témák a negyedik ipari forradalom, az alacsony növekedéssel és nyersanyagárakkal jellemezhető új rend, az éghajlatváltozás, továbbá a globális biztonsági kérdések. A 4 napos összejövetelen 300 tanácskozást tartanak. A fórumon Magyarországot senki sem képviseli.

Elfogyott a lendület

Kedden az ázsiai piacokon a várthoz közeli kínai növekedési adatok közlése után még viszonylagos optimizmussal indult a kereskedés, a főbb európai tőzsdék is emelkedéssel tudtak zárni, az amerikai tőzsdéken a nap végére azonban már elfogyott a lendület.

Elmaradt a felpattanás az amerikai tőzsdéken.

A kereskedés elején még úgy tűnt, hogy a hétfői szünnap után lesz erő korrigálni a pénteki nagy zuhanást, a kereskedés végére azonban ismét az eladók vették át az irányítást, a főbb indexek a múlt heti záró szintek környékére estek vissza. A legnagyobb iparvállalatok indexe, a DJIA 0,17 százalékkal 16016,02 pontra, az S&P 500 0,04 százalékkal 1881,33 pontra emelkedett, a Nasdaq Composite 0,25 százalékkal esett, 4476,95 ponton állt a kereskedés végén.

Az európai kereskedésben kedden még végig kitartott a hajnali kínai adatközlés utáni megkönnyebbülés: a legnagyobb európai részvények mozgását követő

FTSEurofirst 300 1,25 százalékkal emelkedett,

1309,41 ponton fejezte be a napot.

Az áremelkedést támogatták a gazdasági helyzetet leíró friss adatok is: az eurózónában és az Európai Unió országaiban, ha mérsékelten is, de emelkedett az infláció, a vártnál visszafogottabban esett vissza a német gazdasági várakozásokat jelző ZEW-index. A Nemzetközi Valutaalap friss negyedéves jelentésében csökkentette ugyan növekedési előrejelzését, de ez nem okozott meglepetést.

A nap végén a londoni FTSE-100 1,68, a frankfurti DAX 1,5, a párizsi CAC-40, 1,97 százalékos nyereséget mutatott. A kelet-közép-európai régió legnagyobb piacának vezető részvényindexe a varsói WIG-20 0,79 százalékos pluszt hozott össze.

A lendületes indulás után mérsékelt, 0,15 százalékos emelkedést mutatott a nap végén a Budapesti Értéktőzsde

vezető részvényindexe, a BUX, 23 214,77 ponton zárt kedden. A blue chipek közül az OTP esett 55 forintot, 5845 forinton született az utolsó üzlet. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal 400 forintra, a Mol 15 forinttal 13 215 forintra, a Richter 65 forinttal 5465 forintra nőtt. A kis- és közepes papírok mozgását követő BUMIX-index 3,57 pontos nyereséggel 1646,78 ponton zárt.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről