Nagyon sok a hamis óra és ékszer Magyarországon

Trend, Ezeknek minden nő örülni fog! Pezsgőszínű ékszerek a fa alá
Vágólapra másolva!
Magyarországon az óra- és ékszerpiac forgalmának 17 százalékát hamis termékek adják. Sokan viselnek olyan ékszert, amiről nem is tudják, hogy hamis. A hamisítás uniós szinten évi 3,5 milliárd euró kárt okoz.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió államaiban az óra- és ékszerhamisításból származó közvetlen kár mintegy 1,9 milliárd eurós összeget ér el évente, ami a teljes szektor forgalmának 13,5 százaléka. A kárt tovább növelik még az adó- és járulékbefizetések elmaradásából származó veszteségek. Ezekkel együtt a teljes kár összege eléri a 3,5 milliárd eurót éves szinten, áll az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) legfrissebb jelentésében.

Emellett az óra- és ékszerhamisítás (az egyéb kapcsolódó szektorokra gyakorolt hatásait is figyelembe véve) átlagosan évi 28 500 fő munkahelyének elvesztéséhez vezetett a 2007-től 2012-ig tartó időszakban.

A magyar piac 17 százaléka

A jelentésből az is kiderül, hogy a hazai óra- és ékszer piac forgalmának 16,9 százaléka fertőzött hamis termékekkel, ami évi 40,3 milliárd forintnyi kárt jelent. Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára kifejtette:

A bevételkiesés nemcsak komoly makrogazdasági károkkal, hanem munkahelyi elbocsátásokkal is jár."

Görögországban legrosszabb a helyzet

A térség legfertőzöttebb piaca Görögország, ahol a szektor csaknem negyedét (22,9 százalék) lepik el a hamisított termékek. Ezt követi Olaszország 20,5 százalékkal, majd a magyar piac az említett 16,9 százalékkal. Ugyanakkor a hamisított órák és ékszerek az iparági veszteségének kétharmada mindössze négy - az olasz, francia, német és a spanyol - piacon generálódik. A legnagyobb vesztes Olaszország, ahol a kár eléri a 400 millió eurót, ezt követi Franciaország 336 millió euróval, Németország 247 millió euróval, végül Spanyolország 204 millió euróval.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!