Vészjósló figyelmeztetés a szupersztárokra

profit dollár eredmény tőzsde piac gazdaság
Vágólapra másolva!
Egyes sztárrészvények egykor a töretlen növekedéssel voltak egyenlők a befektetők számára, és mindenki rajongott a Facebook, az Amazon, a Google vagy a Netflix részvényeiért. Az első negyedév után azonban a JP Morgan vészjósló figyelmeztetést adott ki a szupersztárokra.
Vágólapra másolva!

Idén eddig a Facebook kivételével a legendás papírok nem tudtak megfelelni a velük szemben kitűzött várakozásoknak. Ennek következtében a JP Morgan azt tanácsolta a befektetőinek, hogy kerüljék el a FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google) papírokat, mégpedig bármi áron – írja a MarketWatch.

A banknál úgy látják ugyanis, hogy ezek a papírok, melyek korábban töretlen emelkedést mutattak,

további kockázatot jelenthetnek áprilisban

– hangsúlyozta Dubravko Lakos-Bujas, a JP Morgan részvénystratégája. Ez pedig összecseng azzal a várakozással, hogy a befektetők egyre inkább elmozdulhatnak az eddig alulértékelt, fundamentálisan azonban erős papírok felé.

Noha az elmúlt közel egy évtizedben a növekedési lendületet meglovagoló befektetések erősen felülmúlták a fundamentális értéket megcélzó stratégiát, az idei első negyedévben ez megváltozott.

Nagy bukások

A FANG papírok konkrét teljesítményét elnézve is jól látszik a változás. Az Amazon például 2015-ben még 118 százalékot emelkedett, de idén eddig 12 százalékkal került lejjebb. A Netflix pedig 10,6 százalékot esett az év kezdete óta, a korábbi 138 százalékos szárnyalása után 2015-ben. A Google, vagyis ma már az Alphabet, pedig 47 százalékos emelkedés után 1,8 százalékkal zsugorodott.

A Facebook a kakukktojás a szupersztárok között Forrás: AFP/Josh Edelson

Egyedül

a Facebook lóg ki a sorból,

amely idén mintegy 9 százalékot tudott emelkedni a tavalyi 34 százalékos ralija után. Mindeközben az amerikai S&P 500 index 0,7 százalékkal erősödött az év eleje óta a 2015-ben mért 0,7 százalékos gyengülését követően.

Támogatás nélkül

Mindemellett az elemzők azt is hangsúlyozzák, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő

Fed vezetése által legutóbb megütött lazító hangnem szintén a nagy növekedési sztárok ellen szól.

Amennyiben ugyanis a Fed valóban óvatos marad, és a korábban vártnál kevésbé szigorít a monetáris politikáján, akkor ezek a részvények kevésbé tudják majd kihasználni a világ nagy jegybankjai között fellépő eltéréseket. Ezzel együtt az is ronthat a papírok esélyein, ha a vártnak megfelelően a dollár valóban komolyabb gyengülésnek indul.

A fentiekkel együtt az elemzés arról is beszámolt, hogy a JP Morgan elemzői mely részvényeket ajánlják az ügyfeleiknek. A nevesebbek között olyan papírok vannak, mint a Time Warner Cable, a Microsoft, a McDonald’s vagy a Nielsen Holdings.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről